Προκλητική εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Σε επιτυχή εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος μετέφερε δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά, προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τις δυτικές ακτές της χώρας.

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Aμυνας (NORAD) ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή πυραύλου.

«Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της NORAD.

Διεθνείς Αντιδράσεις

Η εκτόξευση πυραύλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών, καθώς εκλαμβάνεται ως ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για μια «εξαιρετικά προβοκατόρικη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής».

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας καθώς έχουν δεσμευτεί πλήρως για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τη στενή συνεργασία με τους φίλους της στην περιοχή.

«Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους έξι εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για να αναλάβουν την κατάλληλη δράση», είπε ο Βίτορ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα για να στείλει στη Βόρεια Κορέα ένα σαφές μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συνέπειες».

 «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την εκτόξευση πυραύλου η Ιαπωνία από την πλευρά της, εκφράζοντας την οργή και την ανησυχία του ιαπωνικού λαού.

 «Είναι εξαιρετικά λυπηρό η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί την εκτόξευση αυτή παρά τις εκκλήσεις μας να μην προβεί σε δοκιμή. Για τη χώρα μας αυτό είναι απαράδεκτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αυτή συνιστά σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Την εν λόγω κίνηση της Βόρειας Κορέας καταδίκασε και η Κίνα, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να σέβεται» τις αποφάσεις του ΟΗΕ που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές με βαλλιστικούς πυραύλους.

«Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά προκειμένου η κατάσταση να διατηρηθεί υπό έλεγχο», σημειώνεται σε σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου Νέα Κίνα.

Μετά από αίτημα του Τόκιο και της Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης /19.00 ώρα Ελλάδος).

 

Keywords
Τυχαία Θέματα