Προωθείται πανευρωπαϊκό μνημόνιο

Κρίσιμο μπορεί να αποδειχθεί το επερχόμενο Eurogroup καθώς ενδέχεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά 17 χωρών της Ευρωζώνης. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times συζητιέται η δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και την υπογραφή μνημονίων μεταξύ των χωρών της και των Βρυξελλών με τα οποία οι πρώτες θα δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Η έκθεση του προέδρου της Ε.Ε, Χέρμαν Βαν

Ρομπάι αποτελεί μέρος της προσπάθειας να υπάρξει έως το τέλος του έτους σχέδιο για την οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης σύμφωνα με τους F.T. Το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα της Γερμανίας για αυστηρότερο έλεγχο υπερχρεωμένων οικονομιών, όπως της γαλλικής και της ιταλικής, οι οποίες έχουν ανάμικτες επιδόσεις όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούν. Μεταξύ των πιο φιλόδοξων προτάσεων της έκθεσης είναι η δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την στήριξή τους σε έναν τέτοιο πολυεθνικό προϋπολογισμό, ως έναν τρόπο άντλησης εθνικών πόρων χωρίς προσφυγή στην αμοιβαία ανάληψη κρατικών χρεών.

Οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντανακλούν την άποψη ορισμένων ηγετών της Ευρωζώνης που πιστεύουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός στη λήψη των αποφάσεων. Πρόκειται για μία αλλαγή, για την οποία πολλοί συμπεραίνουν ότι θα απαιτήσει μία γενική αλλαγή στις συμφωνίες της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα