Προπομπός φυγής του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα

Εύσχημο τρόπο για να αποχωρήσει από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας αναζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε ειδική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα (09/10) (“Fiscal Monitor”), αναφέρει ότι προϋπόθεση για να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη χώρα μας, είναι ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ

επαναφέρει τη θέση του για νέο «κούρεμα» προκαλώντας τεχνητή σύγκρουση με την ευρωζώνη, η οποία προσανατολίζεται σε επιμήκυνση των δανείων, χωρίς όμως μείωση της ονομαστικής αξίας τους, υιοθετώντας τη θέση της Γερμανίας, η οποία είναι αντίθετη σε «κούρεμα».
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του αναφέρει ότι οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος προϋποθέτουν ένα πρόσθετο κούρεμα (OSI) για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στο 124% μέχρι το 2020.
Βλέπει και νέα μέτρα
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, περαιτέρω προσαρμογή μέχρι το 2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση και θα ισούνται με 3,5 % του ΑΕΠ.
Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, η οποία πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Με βάση την έκθεση του Ταμείου για τη δημοσιονομική πολιτική, στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Και αυτό παρότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στην έκθεσή του το Ταμείο- σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΪ- αναφέρει πως έχει καταγραφεί απόκλιση της τάξης 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του τι προβλεπόταν να εισπραχθεί. Αυτή αποδίδεται στην απόκλιση κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ από τους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Στον αντίποδα, όλοι οι υπόλοιποι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα