Προσοχή στα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Ξαφνικοί εντατικοί έλεγχοι από τις εφορίες στις φορολογικές δηλώσεις και από την Αστυνομία στους δρόμους…

Ένα τροχαίο ατύχημα είναι πάντα μια οδυνηρή εμπειρία. Δυστυχώς όμως ακόμη και το πιο επιπόλαιο τροχαίο ατύχημα μπορεί να μετατραπεί σε μια καταστροφική εμπειρία, όταν ένας από τους εμπλεκόμενους οδηγούς έχει αποφύγει την ασφάλιση του οχήματός του. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ανασφάλιστος οδηγός όχι μόνο εγκαταλείπει γρήγορα τον τόπο του ατυχήματος (με επικίνδυνες συνέπειες για τα θύματα που εγκαταλείπει αβοήθητα), αλλά επιπλέον επιβαρύνει υπέρμετρα τον νόμιμα ασφαλισμένο οδηγό με κόστη

δυσανάλογα της σοβαρότητας του ατυχήματος.

Ούτε λίγο ούτε πολύ σήμερα στην Ελλάδα, στα αστικά κέντρα και την επαρχία, κυκλοφορούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστα Ι.Χ.

Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2005. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε εκπτώσεις στα βασικά τιμολόγια σε συνδυασμό με πρόσθετες παροχές, όπως η οδική βοήθεια ή οι συμπληρωματικές καλύψεις.

-Το μέσο ασφάλιστρο για ένα Ι.Χ. δέκα ίππων διαμορφώνεται για την Αθήνα στα 180 ευρώ το εξάμηνο, ενώ στην περιφέρεια οι τιμές έχουν συμπιεστεί και κάτω από τα 150 ευρώ.

Τα αυτοκίνητα που δεν οφείλουν να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, είναι τα οχήματα της Αστυνομίας, του Στρατού, τα διπλωματικά αυτοκίνητα κ.ά. Ο ακριβής αριθμός των αυτοκινήτων που δεν έχουν υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης παραμένει άγνωστος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, σε σύνολο 5,5 με 6 εκατομμύρια αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας δεν αρκούν για να σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναλάβει δράση για να εντοπίσει τους οδηγούς που δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους ή δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διασταυρώσεις με τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Θα γίνουν δηλαδή αντιστοιχίσεις ανάμεσα στα στοιχεία που δηλώνουν οι πολίτες για τα Ι.Χ. στις φορολογικές δηλώσεις με τα ασφαλιστικά συμβόλαια, που βρίσκονται στην βάση δεδομένων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από διασταυρώσεις με τα αρχεία των εφοριών, θα ελέγξει εάν για το συγκεκριμένο όχημα έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και η Ένωση Ασφαλιστικών εταιρειών έχουν συστήσει μικτή επιτροπή, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για να εντοπισθούν ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και για να διαμορφωθεί αυστηρότερο πλαίσιο για την επιβολή προστίμων.

Οι προτάσεις της επιτροπής παραδόθηκαν στην ΓΓΠΣ. Αυτό που απομένει είναι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομι

Keywords
Τυχαία Θέματα