Πρώτη φορά η Ελλάδα χωρίς νέα δανεικά

Για αληθινές επαναστάσεις στον προϋπολογισμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή, τέτοιες που κατάφεραν να μη χρειαστεί δανεικά η χώρα μας για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και με την επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αποδέσμευση από το μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

σημειώσε ότι «όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμφατικά στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας λέγοντας ότι «αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας».

«Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός έκανε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτήρισε πολλές φορές ως «λαϊκιστή».

«Ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού» είπε και πρόσθεσε: «είστε προβλέψιμοι γιατί δεν έχετε πολιτική. Έχετε ιδεοληψίες,. Δεν παράγετε πολιτική, παράγετε φανατισμό».

Αναφέρθηκε ακόμη στο κατοχικό δάνειο ισχυριζόμενος ότι το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, το Die Linke, «δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για κατοχικό δάνειο και κούρεμα του χρέους» και σημείωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «κοροϊδεύετε μόνο τους άλλους ή τα πιστεύετε και σεις αυτά; Αν τα πιστεύετε είναι χειρότερο από ψέματα, είναι πολιτικές παραισθήσεις».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την θέση του για μία σειρά από θέματα κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «ψέματα που συχνά μετατρέπονται σε ιστορίες τρόμου».

Για τα ακίνητα είπε ότι «η συνολική φορολόγηση δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη φετινή», καθώς το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα και θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ θα είναι από τους πιο χαμηλούς φόρους διεθνώς.

Για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι «σύντομα θα αποδειχθεί και αυτό το ψέμα», καθώς οι κατοικίες των αδυνάμων και των μεσαίων «ασφαλώς θα προστατευθούν».

Για την ασφάλεια των καταθέσεων, στην οποία είχε αναφερθεί ο Αλ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «έχει δίκιο ο Ε. Βενιζέλος. Είναι έγκλημα όχι που το είπατε, και να το είχατε υπονοήσει. Το τραπεζικό σύστημα είναι το πιο διασφαλισμένο. Γι’ αυτό το ανεκεφαλαιοποιήσαμε, όχι για τους τραπεζίτες. Η ρευστότητα, είναι αλήθεια, κάπως άργησε, και δεν οφείλετε σε μας, αλλά τώρα θα αρχίσει».

Για την κατάσταση στην παιδεία ο Α. Σαμαράς σχολίασε πως «είναι απίστευτο ότι κάποιοι δεν θέλουν να πάει η Ελλάδα καλύτερα. Ασχολούμαστε μήνες αν θα μπουν σε διαθεσιμότητα κάποιοι εκατοντάδες υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους είναι συνεπώνυμοι». «Δεν θα σας περάσει, αυτά θα τα αλλάξουμε και, πιστέψτε μας, θα τα αλλάξουμε όλα», τόνισε.

Αναφερόμενος στο τι πρόκειται να συμβεί το 2014 ο Πρωθυπουργός είπε ότι

-θα κριθεί η βιωσιμότητα του χρέους τον Απρίλιο.

-θα δοθεί η πρώτη επιστροφή από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία. «Πόσα θα είναι θα το δούμε τον Απρίλη. Αν δοθούν 200 εκατ. σε συνταξιούχους και 100 στους ένστολους, φτάνουν τα 300 και εκτιμούμε ότι θα περισσέψουν και άλλα. Θα είναι οι πρώτοι συμπολίτες που θα πάρουν και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό δεν θέλετε να ακούσετε για πλεόνασμα», είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει την κοινωνία σε απόγνωση».

Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν «δύο προβλήματα που με τυραννάνε η ανεργία και οι κοινωνική αδικία»

Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές

Ο Α. Σαμαράς είπε ότι το 2013 έγιναν 5 ανατροπές

1) το πλεόνασμα. «Είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Όλος ο κόσμος πλην ΣΥΡΙΖΑ – και αναρωτιέμαι γιατί – το δέχεται. Είναι σημαντικό βήμα για να έχουμε εθνική ανεξαρτησία», σημείωσε.

2) η εξάλειψη στο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. «Πέρα από το νοικοκύρεμα διορθώνουμε και θεμελιώσεις μακροχρόνιες ανισορροπίες στην οικονομία. Κερδίζουμε και τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Μαζί με τα έσοδα από τον τουρισμό έχουμε πλεόνασμα και στο ισοζύγιο των πληρωμών», επεσήμανε.

3) η πραγματοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού. Ανέφερε ότι πήγαμε καλύτερα στις δαπάνες, έσοδα, ύφεση, πάταξη φοροδιαφυγής, είχαμε υπέρβαση στην ανεργία η οποία σταθεροποιήθηκε στο 27% και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τον επόμενο χρόνο θα αποκλιμακώνεται.

4) η πραγματοποίηση και η υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού, η οποία «βελτιώνει την αξιοπιστία και την διαπραγματευτική θέση» της χώρας.

5) η ανάκαμψη. «Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης που θα γίνει με εξυγίανση και δημοσιονομικά πλεονάσματα», είπε και πρόσθεσε «αυτά είναι επιτεύγματα συλλογικά και κυρίως του οικονομικού επιτελείου, να συνεννοούμαστε».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν σας ενοχλούσε που μας είχαν τελειωμένους, σας ενόχλησε που γυρίσαμε το καράβι και αλλάξαμε πορεία. Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να χρησιμοποιήσει όλες τις ενδείξεις ότι αλλάζουμε πορεία στο εξωτερικό. Όταν όλοι αναγνωρίζουν τις επιτυχίες, γιατί γκρινιάζετε; Γιατί ειρωνεύεστε το success story;». «Αυτό είναι κακοπιστία, τύφλωση από ιδεοληψία», παρατήρησε και σημείωσε ότι «μπερδεύετε τις ιδεοληψίες με την πολιτική πραγματικότητα».

«Σας καλώ για μια νέα αρχή»

«Σας καλώ όλους να κάνουμε μια νέα αρχή, να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2014 που βάζει τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης.

να δείξουμε ότι αφήνουμε πίσω εκείνα που μας κράτησαν πίσω, να εδραιώσουμε την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού, να αφήσουμε μια για πάντα πίσω την ηττοπάθεια, το λαϊκισμό, την γκρίνια, τις αναχρονιστικές εμμονές» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα