Προβληματισμός Ο.Τ.Ο.Ε. μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει η ‘Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος(Ο.Τ.Ο.Ε.)’, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, κο Γιάννη Στουρνάρα. Σε ανακοίνωσή της η Ο.Τ.Ο.Ε. υπογραμμίζει πως στην αρχή της συνάντησης, ο πρόεδρος της, κος Σταύρος Κούκος, ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

και έκανε μια πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του κλάδου, που αφορούν τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και στην πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών με πυρήνα την ‘Αγροτική Τράπεζα’, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.
Σύμφωνα με την Ο.Τ.Ο.Ε., η απάντηση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε ερωτήματα, δεδομένου ότι ο κος Στουρνάρας, αν και δήλωσε ότι συμφωνεί στα περισσότερα, από όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε., επεσήμανε ότι τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης προέρχονται από τους δανειστές και θα υπάρχει συναπόφαση της κυβέρνησης μαζί τους για τον τρόπο και τους όρους της κατανομής και της διάθεσής τους. Ανέφερε ακόμη ότι τα θέματα των τραπεζών είναι θέματα που χειρίζονται κυρίως η τρόικα σε απευθείας επαφή με την ‘Τράπεζα της Ελλάδος’, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα γιατί θα προηγηθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της, ενώ αντιθέτως θα είναι άμεση η αντιμετώπιση του μέλλοντος της Αγροτικής Τράπεζας και ότι η ‘Credit Agricole’ θα είναι παρούσα ως τράπεζα και στο μέλλον στην ελληνική αγορά
Η Ο.Τ.Ο.Ε. διαπιστώνει πως για μια ακόμη φορά οι πολιτικές ευθύνες μετατοπίζονται στους δανειστές και στην ‘Τράπεζα Ελλάδος’, στην οποία αναγνωρίζεται ειδικός και ιδιαίτερος ρόλος και φαίνεται να μην έχει σχέση και εξάρτηση από την ίδια τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα