Προβληματίζουν τα στοιχεία για τις ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και λιτότητας, σοκάρουν οι τρομακτικές ποσότητες τροφίμων που παράγονται, αλλά δεν καταναλώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Το γεγονός προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά, και ανυπολόγιστη φθορά στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, κάθε χρόνο καταλήγουν στη χωματερή 1,3 δισ. τόνοι βρώσιμων ειδών, τα οποία δεν καταναλώνονται. Η συγκεκριμένη σπατάλη κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 750 δισ. δολάρια, ενώ μεγάλες επιπτώσεις έχει και στον πλανήτη.

Αρκεί

να αναλογιστεί κανείς πως κάθε χρόνο, σπαταλιέται όγκος νερού ίσος με τα ύδατα του ποταμού Βόλγα για να παραχθούν τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να καταναλωθούν και εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 3,3 γιγατόνοι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Η μαζική σπατάλη τροφίμων είναι τεράστιας σημασίας για τη διατροφική ασφάλεια και την ασφάλεια γενικότερα. Εάν μειώσουμε τις απώλειες και τις σπατάλες, θα περιορίσουμε τις πιέσεις στην παραγωγή τροφίμων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του FAO, Ζοζέ Γκραζιάνου ντα Σίλβα, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για το θέμα.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα