Πρύτανης ΑΣΟΕΕ ταμπέλα: Δραστικά μέτρα από τον πρωθυπουργό

Πρύτανης ΑΣΟΕΕ ταμπέλα: Καμία ανοχή είναι αποφασισμένη να δείξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φαινόμενα βίας και ανομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Με αφορμή την δημόσια διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (που σίγουρα παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλες μεθόδους) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και όσων φοιτούν και

εργάζονται σε αυτά.

Η δημόσια διαπόμπευση ενός πρύτανη σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην αρκεστεί μόνο στην εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με τον οποίον έχει καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά να προχωρήσει και σε δραστικότερες μορφές αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη που είχε με τους πρυτάνεις, την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φοράει αριστερό προσωπείο. Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται, άσχετα αν φορά άλλο ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει».

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Πρύτανης ΑΣΟΕΕ ταμπέλα: Σώμα προστασίας των πανεπιστημίων

Για τον λόγο αυτό και για να μην ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι θεωριών και συζητήσεων ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός σώματος προστασίας των πανεπιστημίων. Το σώμα αυτό θα λάβει ειδική εκπαίδευση και θα εδρεύει εντός των σχολών, ενώ θα έχει ως στόχο την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ. Μάλιστα το νέο αυτό σώμα θα είναι σε μόνιμη επικοινωνία με την αστυνομία, ώστε να ζητά την συνδρομή και την βοήθειά της, όποτε αυτό θα κρίνεται απαραίτητο.

Η δημιουργία ενός τέτοιου σώματος κρίθηκε αναγκαία γιατί ακόμη και μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου παρατηρήθηκαν, ευτυχώς σε πολύ μικρότερο βαθμό, έκνομες ενέργειες για τις οποίες η αστυνομία δεν πρόλαβε να επέμβει, γιατί οι δράστες είχαν απομακρυνθεί έως ότου οι άνδρες της ΕΛΑΣ σπεύσουν στο πανεπιστήμιο. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας δύναμης είναι ότι θα εδρεύει στους χώρους των πανεπιστημίων και έτσι τα ιδρύματα θα έχουν 24ωρη φύλαξη σε όλους τους χώρους τους.  Με αυτόν τον τρόπο όσοι  θα ήθελαν να προχωρήσουν σε μια παράνομη ενέργεια εντός μιας πανεπιστημιακής σχολής θα βρεθούν αντιμέτωποι αρχικά με τους φύλακες και αμέσως μετά με την αστυνομία που θα κληθεί άμεσα.

Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων

Επικουρικά (και αυτή είναι η δεύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία) την δράση αυτής της ομάδας θα συνδράμουν και οι βελτιώσεις που θα γίνουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και η τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης χώρων. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποδώσει μια μελέτη φύλαξης χώρων μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης που θα εγκριθεί άμεσα, ώστε τα συστήματα αυτά να τοποθετηθούν στις πανεπιστημιακές σχολές. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αυστηροποιήσει έτι περαιτέρω την ποινική νομοθεσία για τα αδικήματα που τελούνται εντός των ορίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ωστόσο αυτό για να γίνει θα απαιτηθεί παραπάνω χρόνος από τις δύο πρώτες πρωτοβουλίες και εδώ χρειάζεται για αυτό το χρονικό διάστημα να τηρείται από όλους απαρέγκλιτα ο νόμος, αλλά και να έχουν όλοι την «διάθεση» να συμβάλλουν ως προς την εφαρμογή του.

Η αναγκαιότητα της βούλησης των πρυτανικών αρχών

Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ισχύει η κατάργηση του ασύλου υπήρξαν περιστατικά που είτε δεν καταγγέλθηκαν, είτε δεν ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, είτε υπήρξε ακόμη και δισταγμός ή ολιγωρία από τις πρυτανικές αρχές. Αυτό το γεγονός παραδέχτηκαν και αρκετά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου παρατήρησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία της Πολιτείας με τις Πρυτανικές Αρχές. Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας κυβέρνηση, πρωθυπουργός, Μέγαρο Μαξίμου που οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια των φοιτητών από τους ταραξίες και τους παράνομους και οφείλει να δώσει σαφείς εντολές προς τα συναρμόδια υπουργεία να τηρήσουν το γράμμα του νόμου, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε πριν λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει στην πράξη τέλος στην ανομία και μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα, αλλιώς θα μπλέξουμε για μια ακόμη φορά σε έναν φαύλο κύκλο θεωρητικών συζητήσεων που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα