Ψάχνουν ζημιές και απαντήσεις για το μετεωρίτη

Ζημιές που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ προσπαθούν να επουλώσουν οι Ρώσοι μετά από αυτό το αναπάντεχο και πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο που συνέβη χθες στην ευρύτερη περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα ρωσικά Ουράλια.

Χιλιάδες διασώστες και τεχνικοί από ολόκληρη τη Ρωσία σπεύδουν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν υποστεί σχεδόν 4.000 σπίτια, 800 σχολεία, 70 ιστορικά μνημεία, αλλά ευτυχώς κανένα από τα χημικά, στρατιωτικά

ή πυρηνικά εργοστάσια. Συνολικά έχουν σπάσει σχεδόν 200.000 τετραγωνικά μέτρα τζαμιών από το ωστικό κύμα, η ισχύς του οποίου υπολογίστηκε από μερικές έως και 30 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα.

Οι καταγεγραμμένοι τραυματίες από την πτώση και την τριπλή έκρηξη του μετεωρίτη σε ύψος 5 έως 50 χιλιομέτρων έφθασαν τους 1200, εκ των οποίων πολλά είναι παιδιά, ενώ δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Την ίδια ώρα μυστήριο επικρατεί με τα θραύσματα διαμέτρου 20 εκατοστών και βάρους ενός κιλού, κατά τους Ρώσους επιστήμονες, που φέρονται ότι αναζητούν δύτες και ελικόπτερα των μυστικών υπηρεσιών έχοντας παραδώσει τα πρώτα ευρήματα για εργαστηριακό έλεγχο. Πάντως, η ραδιενέργεια που μετρήθηκε στην περιοχή της πτώσης είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες διχάζονται, με τους περισσότερους να αποκλείουν οποιαδήποτε σχέση με τον αστεροειδή DA14, που προσπέρασε αργά το βράδυ της Παρασκευής αβλαβώς τη Γη, στη μικρότερη ιστορικά απόσταση για παρόμοιο ουράνιο σώμα, περίπου 28 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα