Ρεν: Οικονομικό σοκ στην Κύπρο

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν «σκληρές», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.

Ωστόσο, ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της θα είναι δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά

από αυτό το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Ο κ. Ρεν προανήγγειλε τη δημιουργία, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, μιας Ομάδας Δράσης (Task Force), η οποία θα υποστηρίξει τεχνικά τις κυπριακές αρχές, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ρεν τόνισε ότι βάσει των συνθηκών της Ε.Ε., τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Ντάισελμπλουμ: Tέλος στην αβεβαιότητα

Το «τέλος στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την ευρωζώνη» σηματοδοτεί η συμφωνία του Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εκτίμησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου στις Βρυξέλλες.


Όπως τόνισε, η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα