«Ρωγμές» στη σχέση συνεργασίας Ιταλίας-Λιβύης για το πετρέλαιο

Ο λίβυος πρωθυπουργός 'Αμπντελ Ραχίμ αλ Κιμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αναθεωρηθούν τα συμβόλαια μεταξύ της ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου ΕΝΙ και του καθεστώτος του Καντάφι, χωρίς περεταίρω διευκρινίσεις για το αν αυτό θα αφορά και στα συμβόλαια που έχουν σχέση με το πετρέλαιο

και το φυσικό αέριο.

«Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, τα συμβόλαια που πρέπει να αναθεωρηθούν είναι αυτά που αφορούν τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, που αναφέρονται σε ένα πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ της ΕΝΙ και της Λιβύης. Αυτό δεν αφορά τις πετρελαϊκές συμφωνίες και όσες αφορούν το φυσικό αέριο», εξήγησε το γραφείο του αλ Κιμπ σε ανακοίνωσή του.

Την Πέμπτη, που είχε ανακοινωθεί η αναθεώρηση των συμβολαίων ένας εκπρόσωπος της ΕΝΙ από τη Ρώμη είχε διαβεβαιώσει ότι τα συμβόλαια που θα αναθεωρηθούν είναι «δύο συμβόλαια τα οποία αφορούν κοινωνικές πρωτοβουλίες και δεν έχουν καμία σχέση με το πετρέλαιο».

Εξάλλου Η ΕΝΙ είναι η μεγαλύτερη ξένη πετρελαϊκή εταιρεία στη Λιβύη και στις αρχές Δεκεμβρίου ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Πάολο Σκαρόνι είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» την αναθεώρηση των συμβολαίων που είχε υπογράψει η εταιρεία του με το καθεστώς του Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, η ΕΝΙ ξεκίνησε εκ νέου την εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη στις 26 Σεπτεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι έχει επιστρέψει στο 70% της κανονικής της παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα