Ρούλα Πισπιρίγκου εξελίξεις: Σε δίκη και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Με την εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη από τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Παράλληλα, ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως σήμερα εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του για τις υποθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας. Οι ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια εστίασαν κυρίως στο πότε ο εντατικολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο άρχισε να έχει υποψίες ότι η ανακοπή που είχε

υποστεί η μικρή Τζωρτζίνα μπορεί να σχετίζεται με πιθανό σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.

=

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι διάλογοι Κούγια-Ηλιάδη και το σύνδρομο Μινχάουζεν

«Οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας και η ξαφνική ανακοπή της Τζωρτζίνας ήταν αυτά που με κινητοποίησαν», απάντησε ο Ανδρέας Ηλιάδης. Ο συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για «προσπάθεια παγίδευσης» της 34χρονης κατηγορούμενης, με τον εντατικολόγο να απαντά «οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν».

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, υποστήριξε ότι είχε τεταμένη την προσοχή του για πιθανή ύπαρξη συνδρόμου Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, επειδή όταν ήταν ειδικευόμενος είχε έρθει αντιμέτωπος με δύο παρόμοιες περιπτώσεις.

Αλ. Κούγιας: Στην καριέρα σας έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο;

Μάρτυρας: Είναι μια διαταραχή που περιγράφεται στα ιατρικά συγγράμματα. Επειδή η διαταραχή αφορά το παιδί και θεωρείται κακοποίηση του παιδιού. Δεν ασχολήθηκα με την κατηγορούμενη αλλά με το παιδί.

Αλ. Κούγιας: Είχατε προβληματιστεί ξανά με τέτοια περίπτωση;

Μάρτυρας: Δύο φορές, κατά την εκπαίδευσή μου στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Αλ. Κούγιας: Κι εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή άλλοι;

Μάρτυρας: Είναι περίπλοκες και υπάρχουν και γκρίζες ζώνες. Ήμουν μάρτυς τέτοιων περιστατικών ήμουν παρών.

Αλ. Κούγιας: Σε ποιες;

Μάρτυρας: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μια μητέρα, για παράδειγμα, κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού και έφερνε το παιδί λέγοντας ότι έχει αιματουρία.

Πρόεδρος: Ήσασταν μάρτυς σε πραγματικό περιστατικό ή στον προβληματισμό ιατρών;

Αλ. Κούγιας: Έχει καμιά σχέση με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε το ότι κάποια έβαζε χρώμα στα ούρα;

Μάρτυρας: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.

Αλ. Κούγιας: Λέτε ότι είναι το ίδιο. Δεν είστε ψυχίατρος, εμάς θα στείλετε στο τέλος στον ψυχίατρο. Γιατί αυτό με τα ούρα είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Δυστυχώς, για τον κ. συνήγορο είναι το ίδιο σύνδρομο.

Αλ. Κούγιας: Πείτε μου έναν ψυχίατρο στην Ελλάδα να έχει κάνει τέτοια διάγνωση σε μητέρα.

Μάρτυρας: Σε αυτή τη διαταραχή εμπλέκονται δεκάδες ειδικότητες: ψυχίατροι, παιδίατροι, κοινωνικές υπηρεσίες, Εισαγγελία.

Αλ .Κούγιας: Ξέρετε μια περίπτωση;

Μάρτυρας: Η βιβλιογραφία βρίθει. Αν ανοίξει κάποιος, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό και ότι οι παιδίατροι έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Μια περίπτωση στην Ελλάδα είναι αυτή που σας ανέφερα.

«Βροχή» ερωτήσεων από Κούγια σε Ηλιάδη

Ο εντατικολόγος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για ποιον λόγο συναντήθηκε με ψυχιάτρους του νοσοκομείου και τι ακριβώς ήθελε να μάθει για το σύνδρομο.

Αλ. Κούγιας: Είπατε ότι κάνατε συνεδρίες με ψυχιάτρους του Ρίου. Γιατί;

Μάρτυρας: Πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας. Πήγα με τον φάκελό μου με όλο το ιστορικό του παιδιού και τους ζήτησα να το συζητήσω επειδή ήταν ένα δύσκολο και λεπτό θέμα. Δεν ήταν ένα ραντεβού των πέντε λεπτών.

Αλ. Κούγιας: Γιατί πηγαίνατε σε συνεδρίες; Είστε συγγενής;

Μάρτυρας: Να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη διαταραχή.

Αλ. Κούγιας: Μιλήσατε για συγκεκριμένη μητέρα;

Μάρτυρας: Πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας.

Αλ. Κούγιας: Επιτρέπεται αυτό, να λέτε ότι η μητέρα ενός ασθενούς έχει σύνδρομο; Μήπως πρέπει να ελεγχθείτε πειθαρχικά;

Μάρτυρας: Νομίζω επιβάλλεται και από τον όρκο του Ιπποκράτη. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού, και ως τέτοια δόθηκε στους ψυχιάτρους.

Οι καθημερινές συζητήσεις με τους γονείς της Τζωρτζίνας

Η υπεράσπιση στάθηκε ιδιαίτερα στις καθημερινές συζητήσεις και ενημερώσεις του εντατικολόγου στους γονείς της μικρής Τζωρτζίνας.

Αλ. Κούγιας: Τι συζητούσατε με τους γονείς κάθε μέρα μία ώρα;

Μάρτυρας: Είναι τόσο πολλά τα θέματα. Η πρώτη ενημέρωση είχε να κάνει με το ζήτημα ζωής ή θανάτου. Ήταν σε μια κλωστή η Τζωρτζίνα. Αν θα κατάφερνε να ζήσει. Τους εξήγησα τα πρώτα προβλήματα. Είναι αρχή μου να βάζω τους γονείς από την αρχή στις δύσκολες ιατρικές έννοιες απλά.

Αλ. Κούγιας: Γιατί δεν τους λέτε από την αρχή ότι μόνο μία στο δισεκατομμύριο υπάρχει πιθανότητα να κουνάει τα χέρια, τα πόδια, να είναι καλά…

Πρόεδρος: Γιατί χρειαζόταν ενημέρωση κάθε μέρα;

Μάρτυρας: Ένα θύμα καρδιακής ανακοπής που βρίσκεται σε βαθιά ιατρική καταστολή κάθε μέρα έρχονται νέα προβλήματα και δεδομένα. Ένα πρόβλημα λυνόταν, ένα άλλο ξεκινούσε. Είναι εντελώς απρόβλεπτη η πορεία τέτοιων ασθενών στη Μονάδα. Τη συγκεκριμένη περίπτωση θα την έβαζα στο κόκκινο περιπλοκότητας.

Αλ. Κούγιας: Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Στην πορεία των ημερών.

Αλ. Κούγιας: Ενώ λένε ότι ήταν απαθής μητέρα, τι σας κινητοποίησε να της πείτε «δεν είσαι μόνη σου»;

Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.

Για «ιατρικές ανοησίες και ψέματα» έκανε λόγο ο Αλέξης Κούγιας

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για «αρλούμπες», «ιατρικές ανοησίες και ψέματα» σχολιάζοντας την κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη, ενώ οι απαντήσεις του εντατικολόγου σε σχέση με τους ψυχιάτρους προκάλεσαν την έκρηξη του συνηγόρου υπεράσπισης, ο οποίος είπε «Ψυχίατρο θέλετε όλοι σας! Μπλέξαμε με ψυχιατρικά νούμερα», επιμένοντας στον ισχυρισμό περί δικαστικής πλάνης. Μετά την αναφορά του Ανδρέα Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Τεταμένο το κλίμα στην αίθουσα για τη δίκη Πισπιρίγκου

Το κλίμα στη δικαστική αίθουσα ήταν τεταμένο από νωρίς. Πριν ανεβεί η έδρα, ο Αλέξης Κούγιας απευθύνθηκε στον Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος βρισκόταν στις θέσεις του ακροατηρίου λέγοντας: «Κύριε Ηλιάδη, εδώ είστε για να καταθέσετε, όχι να δίνετε συνεντεύξεις. Σαν τις κατίνες ότι είσαι η φωνή της Τζωρτζίνας». Ο εντατικολόγος δεν αντέδρασε και παρέμεινε στην αίθουσα, αναμένοντας την πρόεδρο να τον καλέσει στο βήμα του μάρτυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα