Σχέδιο «επιμήκυνσης» του χρόνου αποπληρωμής των φόρων

Πολύ πιθανό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των φόρων εκ μέρους των φορολογούμενων. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει μια… επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των «δυσβάσταχτων» φόρων, όπως φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.α.

Αυτό πρακτικά σημαίνει

ότι η καταβολή των φόρων θα γίνει σε περισσότερες δόσεις από αυτές που ορίζει η φορολογική νομοθεσία.

Ένα από τα σενάρια που μελετώνται και θεωρείται το πλέον επικρατέστερο, προβλέπει κατ' αρχήν την εξόφληση όλων των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 3 διμηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου εκκαθάρισης.

Από κει και πέρα, για περιπτώσεις οφειλών που θα υπερβαίνουν το «πλαφόν» που πρόκειται να τεθεί, θα προβλέπονται και επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα είναι μηνιαίες και θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 6.

Πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο μένει να εγκριθεί και από την τρόικα, προβλέπει ότι οι φόροι μπορεί να εξοφληθούν ακόμη και σε 9 δόσεις. Αναλυτικότερα, θα διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις, τρεις αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και μια δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, πως αν κάποιος κάνει τη δήλωση του και το εκκαθαριστικό του έρθει τον Ιούλιο, η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος του ίδιου μήνα, η δεύτερη τέλος Σεπτεμβρίου, η τρίτη τέλος Νοεμβρίου και μετά θα ακολουθήσουν έξι μηνιαίες δόσεις. Η εξόφληση των πρόσθετων φόρων θα γίνει τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα