Σε χέρια Καναδών το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην πώληση της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων AirPort GmbH στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board έναντι 1,5 δισ. ευρώ, συμφώνησε να προχωρήσει η γερμανική Hochtief. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hoctief AirPort GmbH ελέγχει το 40% περίπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

«Ελ. Βενιζέλος».

Πάντως, δεν πρόκειται να αποχωρήσει εντελώς από το αεροδρόμιο, αφού διατήρησε εκτός συμφωνίας την HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. KGaA (στην οποία συμμετέχουν επίσης καναδικά και αυστραλιανά επενδυτικά ταμεία), μέσω της οποίας ελέγχει μερίδιο 13,3%. Ως εκ τούτου, η πώληση αφορά μόνο την HOCHTIEF AirPort GmbH, η οποία έχει μερίδιο 26,6% στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η εταιρεία πώλησε όλες τις μετοχές της μονάδας στην PSP Investments του Καναδά, έναντι 1,1 δισ. ευρώ και περίπου 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συμμετοχές μειοψηφίας.

Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αερολιμένες σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ και Τίρανα. Σύμφωνα με την ίδια από τα αεροδρόμια αυτά μετακινούνται ετησίως 95 εκατομμύρια επιβάτες.

Η μετοχική σύνθεση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ως εξής:

1) ΤΑΙΠΕΔ - 30%
2) HOCHTIEF AirPort GmbH - 26,66668%
3) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - 25%
4) HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. - 13,33334%
5) Οικογένεια Κοπελούζου - 5% περίπου

Keywords
Τυχαία Θέματα