Σε κλοιό τρομοκρατικής επίθεσης η Γαλλία – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ολάντ

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες άφησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν ταυτόχρονα χθες το βράδυ στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα έξω από το Stade de France στο Παρίσι, όπου εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φυγαδεύτηκε.

Την ίδια ώρα έγιναν πέντε ακόμα επιθέσεις σε

πολυσύχναστα σημεία της Παρισιού, εστιατόρια, μπαρ στον τομέα που καλύπτεται από το 10ο και το 11ο διαμέρισμα, με την πιο αιματηρή επίθεση να γίνεται στο θέατρο Bataclan με την ομηρία με 100 νεκρούς πολίτες. Συνολικά περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες, άλλοι σοβαρά και άλλοι ελαφρά τραυματισμένοι.

Συνολικά περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Σύμφωνα με γάλλο εισαγγελέα, συνολικά πέντε από τους δράστες ενδέχεται να είναι νεκροί σε διάφορα σημεία της πόλης., ενώ στην αίθουσα του Bataclan, όπου βρίσκονταν περίπου 1.500 θεατές για μια ροκ συναυλία, οι τρομοκράτες πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ έπεσαν και περίπου 20 πυροβολισμοί, όπως ανέφεραν μάρτυρες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρχαν και δύο από τους δράστες που κρατούσαν ομήρους 100 άτομα.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία άνδρα που ήταν στο σημείο: «Καταφέραμε να διαφύγουμε. Υπήρχε αίμα παντού. Ανοιξαν πυρ μέσα στο πλήθος».

Σύμφωνα με τη Liberation, δημοσιογράφος του Europe 1 που βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, είπε: «Δύο-τρία άτομα, με ακάλυπτα τα πρόσωπα εισέβαλαν με αυτόματα όπλα τύπου καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πλήθος.Ήταν εξαιρετικά βίαιοι και επικράτησε πανικός».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ακούστηκε σειρά εκρήξεων και πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο, λίγη ώρα αφότου οι αρχές προανήγγειλαν αστυνομική έφοδο. Στις 2 το πρωί το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση στο θέατρο έληξε και «δύο δράστες σκοτώθηκαν».

Stade de France: περίπου στις 11 το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο, όπου έπαιζαν Γαλλία – Γερμανία, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ. Τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Jules Rimet, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο, και άλλη μία κοντά σε εστιατόριο McDonald’s, ένα τετράγωνο μακριά από το στάδιο. Τουλάχιστον μία από τις παραπάνω εκρήξεις αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας, ενώ από τις εκρήξεις αυτές πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο τρομοκράτης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από τα στάδιο και έσπευσε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ οι φίλαθλοι κλήθηκαν να περιμένουν επί ώρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο για την ασφάλεια τους.

Παράλληλα, επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος, από τουλάχιστον 5-6 ενόπλους, που δεν φορούσαν κουκούλα. Οι οδοί Fontaine au Roi, Charonne και η λεωφόρος Voltaire θύμιζαν για ώρα πολεμικό τοπίο. Κύριοι στόχοι ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge και το μπαρ Le Carillon, τα οποία είναι σχεδόν απέναντι το ένα στο άλλο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον στο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Allahu Akbar» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. Στη συνέχεια διέφυγαν.

«Αυτό διήρκεσε εφιαλτικά πολύ ώρα», αναφέρει ένας μάρτυρας. «Σήκωσε το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί μέσα στο Carillon. Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν και βλέπαμε δεκάδες σώματα στο έδαφος» πρόσθεσε, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) άλλο ένα επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού, αλλά δεν υπήρξε νεότερες πληροφορίες για αυτό το επεισόδιο.

Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, και ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι κλείνουν τα σύνορα μέχρι νεωτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα