Σιγά μην πάρουν τα λεφτά του ΤΧΣ

Κάποιοι πολιτικοί… του «γλυκού νερού» είχαν πιστέψει ότι θα έκλειναν τις μαύρες τρύπες των εσόδων του Δημοσίου με τα λεφτά που έδωσε η Τρόικα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την διασφάλιση των Ελλήνων καταθετών. Το Ταμείο αυτό όμως δημιουργήθηκε μόνο για να κρατήσει τις τράπεζες όρθιες και όχι για να «δανείζει» το Δημόσιο. Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκαθάρισε ότι τα 7,7 δισ. ευρώ, που έχει σήμερα στην διάθεσή

του, αλλά και τα υπόλοιπα 23 δισ. ευρώ, που θα καταφθάσουν μαζί με την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, προορίζονται για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δάνειο προς το δημόσιο.

Την περασμένη εβδομάδα πολλοί από τους πολιτικούς μας υπόσχονταν στους ψηφοφόρους τους ότι για τις πρώτες «επικίνδυνες» μετεκλογικές ημέρες, εάν τα διαθέσιμα του Δημοσίου μειωθούν επικίνδυνα, το υπουργείο Οικονομικών «θα βάλει χέρι» στα κεφάλαια του ΤΧΣ για να πάρει άμεσα 3 δισ. € και άλλα 2-3 δισ. € από τα χρήματα που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Π. Θωμόπουλος ενημέρωσε τους αιθεροβάμονες της πολιτικής μας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το καταστατικό λειτουργίας του ΤΧΣ. «Τα μόνα χρήματα που μπορεί να πάρει το δημόσιο είναι τα κεφάλαια ενός ενδιάμεσου λογαριασμού, που χρηματοδοτείται μεν από την τρόικα και ελέγχεται από το δημόσιο. Εμείς ως ταμείο δεν γνωρίζουμε ούτε την κίνησή του».

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που πήραν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα πρέπει να υποβληθούν στο ΤΧΣ τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα καθοριστούν με προεδρικά διατάγματα μετά από τις εκλογές.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα