Σήμα κινδύνου από φορείς παιδικής προστασίας

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορούν να παρέχουν από το Σεπτέμβριο ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά με νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, σοβαρές ασθένειες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν 32 φορείς παιδικής προστασίας

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου της ένωσης «Μαζί για το παιδί» και άλλων φορέων επισημάνθηκαν θέματα, όπως η υποχρηματοδότηση από το κράτος, η περικοπή και καθυστέρηση καταβολής των τακτικών επιχορηγήσεων, η μεγάλη καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων και τροφείων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους,

ο φόρος εισοδήματος για τα ακίνητα που αποφέρουν στα κοινωφελή ιδρύματα συμπληρωματικούς πόρους, καθώς και το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο, το ύψος της δωρεάς που μπορεί να δεχτεί κοινωφελές σωματείο δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του δωρητή και απαλλάσσεται πλέον μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζει.

Οι 32 φορείς παιδικής προστασίας εξυπηρετούν 15.051 παιδιά με βαριές αρρώστιες, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Στους φορείς αυτούς εργάζονται 1.306 άτομα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτα από 2 έως 8 μήνες.

Οι 21 από τους 32 φορείς λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, από την οποία έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση (από τις τέσσερεις) για το 2012 και ελπίζουν ότι εντός των ημερών θα λάβουν τη δεύτερη δόση με μεγάλη καθυστέρηση. Σημειώνεται εξάλλου ότι οι επιχορηγήσεις των φορέων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 50% σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ιδρύματος «Θεοτόκος», το οποίο το 2009 έλαβε επιχορήγηση από την τότε νομαρχία Αθηνών 1.840.000 ευρώ. Το 2010 το ποσό ανήλθε στα 1.400.000 ευρώ και το 2011 στα 1.050.000 ευρώ. Φέτος το ίδρυμα έλαβε 140.000 ευρώ, καθώς και την υπόσχεση ότι θα λάβει άλλα τόσα χρήματα και δεν έχει καμία ενημέρωση για το αν θα του δοθούν άλλα χρήματα για το 2012..
Το ίδρυμα «Θεοτόκος» δεν είναι το μοναδικό που περιμένει να λάβει νοσήλια και τροφεία από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι 22 από τους 32 φορείς δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το 2012, ενώ εκκρεμούν και εισφορές από το 2011.

Σημειώνεται ότι οι 8 από τους 32 φορείς στηρίζονται αποκλειστικά στις ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες. Για το 2012 έχει διαπιστωθεί 60% μείωση εσόδων από αυτές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι 32 φορείς που ένωσαν τη φωνή τους για να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους είναι τα δέκα κοινωφελή σωματεία που απαρτίζουν την ένωση «Μαζί για το Παιδί» (Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», ίδρυμα κοινωνικής εργασίας «Χατζηπατέρειο», κέντρο ειδικών ατόμων «Η Χαρά», «Οι Φίλοι της Μέριμνας – Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και στο Θάνατο», σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», «Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη», σωματείο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμα,sima