Σκληραίνουν τα διλήμματα για τον Σαμαρά

-Πόκερ με τον χρόνο των εκλογών

-Διπλή πίεση από τις απαιτήσεις της τρόικας και το διαταραγμένο πολιτικό σκηνικό

Σε οριακό σημείο, όσον αφορά στις επιλογές τις οποίες έχει μπροστά του, βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας να αντιμετωπίσει διπλή πίεση: Το εκρηκτικό εσωκομματικό πεδίο, όπως διαμορφώθηκε μετά τη διαγραφή 21 βουλευτών και τον εκβιασμό των Γερμανών, οι οποίοι απειλούν με χρεοκοπία τη χώρα, αν δεν υπάρξουν και άλλες

υποχωρήσεις από την ελληνική πολιτική ηγεσία, οι οποίες φθάνουν μέχρι την απαίτηση για αναβολή των εκλογών.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Ο κύριος αποδέκτης του γερμανικού εκβιασμού είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., διότι αυτός έχει χαράξει τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες προσπαθούν να σπάσουν οι Γερμανοί και από τις οποίες σε σημαντικό βαθμό έχει ήδη υποχωρήσει υπό την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα σειρά διλημμάτων, καθώς οι απαιτήσεις που εγείρει το Βερολίνο προσκρούουν όχι μόνο στις ενστάσεις της Ν.Δ., αλλά και στην κοινή λογική. Η πρωτοφανής απαίτηση να μην γίνουν εκλογές για να μην διακινδυνεύσει η εφαρμογή του Μνημονίου 2, εκτός από ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας, συνιστά και επικίνδυνη επιλογή των Γερμανών, διότι η δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκού αισθήματος είναι πρωτόγνωρη στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Σύμφωνα με έρευνα της VPRC για τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 82% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα ακολουθεί λάθος πορεία και 92% δηλώνει δυσαρεστημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης! Αν δεν γίνουν εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι το «καζάνι» θα σκάσει .Οι Γερμανοί όμως ανησυχούν ότι την επομένη των εκλογών το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα θα είναι τέτοιο, που θα καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας. Δημοσκοπικά οι αντιμνημονιακές δυνάμεις αθροίζουν πολύ υψηλά ποσοστά, ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φθίνουν σε βαθμό που καθίσταται αμφίβολη η επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ακόμα και αν συνεργαστούν μετεκλογικά. Όσο παρατείνεται δε η παραμονή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τόσο θα συνεχίζεται η φθορά της, οπότε η προσφυγή σε εκλογές καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να συγκρατήσει τα ποσοστά της. Είναι προφανές, εξάλλου, ότι μόλις οι επιπτώσεις των νέων μέτρων που ψηφίστηκαν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην κοινωνία, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

Εκτονώνουν οι εκλογές

Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. έλεγαν ότι στην προχθεσινή συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο δεν συζητήθηκε το θέμα των εκλογών, ο ίδιος όμως δήλωσε ότι «μετά την ψήφιση του PSI θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές για να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Οι εκλογές λειτουργούν εκτονωτικά και θα γίνουν σε κλίμα ομαλότητας για να διασφαλιστεί και στην συνέχεια η πολιτική ομαλότητα».

Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του επιμένουν στην ανοίκεια παρέμβασή τους στο εσωτερικό της χώρας, επιδιώκοντας την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, τουλάχιστον μέχρι να διασφαλιστεί το πλαίσιο για την

Keywords
Τυχαία Θέματα