Σωκράτης Ξυνίδης: Διαφωνώ με την διαρχία

Οι «φωνές» που προσπαθούν να επιβάλλουν πανικό και καταστροφολογία περισσεύουν στο εσωτερικό της χώρας…», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα της συνέντευξης εφόλης της ύλης, που μας παραχώρησε και θα συζητηθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα κάνει «ό ,τι είναι απαραίτητο, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας να σωθεί από την πτώχευση».

Στον Βασίλη Ευθυμίου

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξυνίδης θεωρεί πως

η κυβέρνηση Παπαδήμου «υπηρετεί τον πατριωτικό της ρόλο», ενώ σε μια από τις ιστορικότερες μέρες για το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις εντός και εκτός του κινήματος όπου ανήκει, τονίζοντας ότι «ο Γ. Παπανδρέου αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την χώρα, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε».

-Έχουμε μπει ήδη στη νέα χρονιά, ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει να έχει αλλάξει για την καθημερινότητα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Ακούμε και πάλι για χρεοκοπία, νέα μέτρα, «κόκκινες γραμμές» και περικοπές μισθών ή συντάξεων. Πόσες θυσίες θα χρειαστούν ακόμη και πόσο να αντέξει ο Έλληνας;

«Βρισκόμαστε στην καμπή της προσπάθειας της χώρας να αποφύγει την χρεοκοπία και να εξασφαλίσει ένα μέλλον που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν που αφήνουμε πίσω μας, μαζί με τα προβλήματα που μας κληροδότησε. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάστηκε να λάβουμε μέτρα που έκαναν την καθημερινότητα όλων μας ιδιαίτερα σκληρή, ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Συγχρόνως έγινε και γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια που αφορά τους θεσμούς, τη διαφάνεια, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, τη διαμόρφωση του "γόνιμου εδάφους" για την ανάπτυξη. Οι "φωνές" που προσπαθούν να επιβάλλουν πανικό και καταστροφολογία περισσεύουν στο εσωτερικό της χώρας και θεωρώ ότι σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται από κύκλους που θέλουν να επιβραδύνουν ή και να ματαιώσουν την προσπάθεια του ελληνικού λαού, ελπίζοντας ότι θα διασώσουν τα κεκτημένα τους ή έστω μέρος αυτών».

-Προσωπικά, είστε έτοιμος για να ψηφίσετε νέα μέτρα ή τη νέα δανειακή σύμβαση που ζητούν οι δανειστές μας και η οποία ως γνωστόν περιλαμβάνει σκληρότερους όρους;

«Προσωπικά, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας να σωθεί από την πτώχευση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε πολιτικές απλά καθ’υπόδειξη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Άλλωστε και οι ίδιοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έχουν κάνει λάθη».

-Κρίνετε ότι είναι σωστό και συγχρόνως πατριωτικό, αυτή τη περίοδο, μέσα από αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση, να προκύπτουν συγκρούσεις, διαρροές από το παρασκήνιο, ασυνεννοησία και «αλληλοκαρφώματα» μεταξύ των κορυφαίων ή μη στελεχών της;

«Αυτό που περιγράφετε ούτε σωστό είναι, ούτε πατριωτικό. Είναι όμως σωστό και πατριωτικό να γίνονται διαρκείς πολιτικές ζυμώσεις για να δίνονται λύσεις στις απαιτήσεις της εποχής».

-Η κυβέρνηση Παπαδήμου κλείνει τις επόμενες μέρες δυ

Keywords
Τυχαία Θέματα