Στα «σκαριά» νέα παράταση για τα αυθαίρετα

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Στις 8 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αν και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει εισήγηση για νέα και μάλιστα οκτάμηνη παράταση. Στόχος, η ένταξη στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιοκτητών με αυθαίρετα κτίσματα. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος νόμος (ν. 4178/2013) δίνει τη δυνατότητα

σε όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να ρυθμίσουν αυθαίρετες κατασκευές ή/και χρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 28/07/2011, κατηγοριοποιώντας τις πολεοδομικές παραβάσεις με βάση τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας, αλλά και την ημερομηνία κατασκευής ως εξής:

Παλαιές αυθαίρετες κατασκευές σε κτήρια με αποκλειστική χρήση κατοικίας που υφίστανται προ της 09/06/1975 υπάγονται στις διατάξεις του νόμου και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου ποσού 500€, χωρίς καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.
Παλαιές αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 01/01/1983 υπάγονται στις διατάξεις του νόμου και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου. Δεν εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ακίνητα ή αυτοτελείς ιδιοκτησίες στις οποίες υφίστανται και μεταγενέστερες αυθαιρεσίες ή αλλαγές χρήσεις.

Μικρές αυθαίρετες παραβάσεις, υπάγονται στις διατάξεις του νόμου και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου ποσού 500€, χωρίς καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.
Αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που δεν υπερβαίνουν το 40% της δόμησης και κάλυψης.
Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προηγούμενες κατηγορίες, υπάγονται στις διατάξεις του νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή των κυρώσεων με την καταβολή παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου.

Τι χρειάζεται για τη δήλωση αυθαιρέτων

1. Αίτηση με την οποία ο ιδιοκτήτης ή ο φερόμενος ιδιοκτήτης αυθαιρέτου αποδέχεται την υπαγωγή του ακινήτου του στα νέα μέτρα.
2. Υπεύθυνη δήλωση.
3. Αντίγραφο του τελευταίου Ε-9, στο οποίο αναφέρεται το ακίνητο στο οποίο υπάρχει το αυθαίρετο, ανεξαρτήτως εάν έχουν δηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές.
4. Τεχνική έκθεση που συντάσσει ο εξουσιοδοτημένος αρμόδιος μηχανικός, στην οποία θα γίνεται περιγραφή του αυθαιρέτου ως προς το εμβαδόν και τη χρήση.
5. Φωτογραφίες αυθαιρέτου.
6. Εγκεκριμένα σχέδια οικοδομικής αδείας.
7. Δημόσια έγγραφα ή/και αεροφωτογραφίες.
8.Δελτίο δομικής τρωτότητας ή μελέτη στατικής επάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
9.Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο (εξαιρουμένων των κατοικιών).
10. Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου από 500-10.000€. Το ύψος του καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία και την επιφάνεια του αυθαίρετου κτίσματος. Το ποσό συμψηφίζεται με το αναλογούν πρόστιμο, που θα καταβληθεί στη συνέχεια και δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.
11. Έντυπο υπολογισμού του προστίμου για το αυθαίρετο κτίσμα.

Πηγή: ΠΟΜΙΔΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα