Στα ύψη οι θάνατοι των γυναικών από το κάπνισμα

Ο κίνδυνος θνησιμότητας των γυναικών εξαιτίας του καπνίσματος έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς το τσιγάρο θεωρείται ως ο κύριος παράγοντας αύξησης του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, τα ποσοστά θανάτου στις γυναίκες συμβαδίζουν πλέον με αυτά των ανδρών. Η επιστημονική μελέτη που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, εξέτασε δεδομένα από περίπου

δύο εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τις δεκαετίες του 1950 και του '60, οι γυναίκες που κάπνιζαν είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά σήμερα: τα στοιχεία της δεκαετίας 2000-2010 δείχνουν πως οι καπνίστριες έχουν πλέον 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα από τους μη-καπνιστές φίλους τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Michael Thun δήλωσε: «Η απότομη αύξηση του κινδύνου για τις γυναίκες καπνίστριες συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, καθώς έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία από το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες καπνίζουν, κατά κύριο λόγο, μάρκες τσιγάρων με χαμηλά ποσοστά σε πίσσα και νικοτίνη».

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα