Στη… συντήρηση, δίχως «μέικ-απ»

-Πάνω από 2.000 κομμωτήρια έκλεισαν το 2011 στην Ελλάδα, αφήνοντας χωρίς δουλειά… 10.000 εργαζόμενους!

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Η οικονομική κρίση και τα παρελκόμενά της, όπως η βαθιά ύφεση, οι περικοπές σε δώρα μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και οι συνεχείς εισφορές, που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, έχουν επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον εκείνες, που ασχολούνται με τη γυναικεία περιποίηση και τον καλλωπισμό. Κομμωτήρια, κέντρα και ινστιτούτα ομορφιάς, όπου μέχρι πρότινος έσπευδαν μαζικά και

ανά τακτά χρονικά διαστήματα γυναίκες όλων των ηλικιών για να «απολαύσουν» υπηρεσίες, όπως κούρεμα, βάψιμο μαλλιών, περιποίηση νυχιών, μανικιούρ και πεντικιούρ, δε διάγουν πλέον τις καλύτερες των ημερών τους.

2.000 λουκέτα έβγαλαν στον… δρόμο 10.000 εργαζόμενους

Η περιποίηση των μαλλιών, οι συχνές αλλαγές στο χτένισμα ή στο χρώμα, όπως και η περιποίηση των νυχιών, αποτελούσαν και αποτελούν κάποιες από τις αγαπημένες… «πολυτέλειες» των γυναικών. Ωστόσο, στις μέρες του… μνημονίου η κίνηση στα κομμωτήρια και τα κέντρα ομορφιάς παρουσιάζεται αισθητά μειωμένη, με τις καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές των Ελλήνων να έχουν αναγκαστικά αλλάξει. Αυτό συνακόλουθα επηρεάζει και τα κέντρα αισθητικής, αφού κάθε μεταβολή στο διαθέσιμο εισόδημα και τη ρευστότητα του καταναλωτή μεταβάλλει και τη ρευστότητα των κέντρων, όπως και τον προϋπολογισμό τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κομμωτών, μέσα στο 2011 πάνω από 2.000 κομμωτήρια «κατέβασαν ρολά», με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη δουλειά τους περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι. Άλλη μια εξήγηση για τα πολλά «λουκέτα» είναι και οι τεράστιες απώλειες στον τομέα των προϊόντων κομμωτηρίου, που φτάνουν μέχρι και το 30%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κομμωτών, από τα περίπου 12.000 κομμωτήρια, που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα, ενδέχεται να κλείσουν μέσα στους επόμενους μήνες άλλες 2.000 επιχειρήσεις.

«Μας αποτελείωσαν οι φόροι και τα έξοδα…»

Όπως τόνισε στην «Αττική» η κα Χρύσα Δράκου, που μέχρι πρότινος διατηρούσε κομμωτήριο σε κεντρικό δρόμο της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας, «έκλεισα το κομμωτήριο πριν από περίπου 3 μήνες, μη μπορώντας να αντεπεξέρθω πλέον στις υποχρεώσεις μου, οι οποίες συνεχώς αυξάνονταν. Δεν είχα πολύ προσωπικό, μόνο μια κοπέλα, ωστόσο αφιέρωνα όλο μου τον χρόνο δουλεύοντας ασταμάτητα». Ρωτώντας την κα Δράκου για τους λόγους που την οδήγησαν στο να κλείσει την επιχείρησή της, μας απάντησε πως «η κατακόρυφη πτώση της πελατείας, σε συνδυασμό με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα και τους απανωτούς φόρους μας αποτελείωσαν. Παράλληλα, για το ακίνητο, στο οποίο στεγαζόταν το κομμωτήριο, πλήρωνα πάρα πολύ υψηλό ενοίκιο, με τον ιδιοκτήτη να μη δέχεται να μου κάνει μείωση. Δυστυχώς, δεν άντεξα άλλο…».

«Απέλυσα το προσωπικό και ξεκίνησα τις προσφορές…»

«Παλιότερα δεν προλαβαίναμε από την πολλή δουλειά και είχαμε συνεχώς πελατεία, ενώ τώρα ίσα που κρατάω “ζωντανή” την

Keywords
Τυχαία Θέματα