Στιγμές της Εθνικής Αντίστασης 1940-44 ζωντάνεψαν στη Μαγούλα

Στιγμές από τις περιπέτειες του λαού, τον πόλεμο του 1940 και την Εθνική Αντίσταση 1940 - 44, ζωντάνεψαν στην έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Μαγούλας.

Φωτογραφικό και έντυπο υλικό της εποχής, από το προσωπικό αρχείο του λαογράφου Χρήστου Στάμου, παρουσιάζει τη δραστηριότητα του αντιστασιακού κινήματος της περιόδου αυτής, που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Αττικής και του Θριάσιου Πεδίου. Παρουσιάζονται ακόμη η δράση επώνυμων αγωνιστών που έδρασαν εδώ,

οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα ή εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

Την ιδέα της πραγματοποίησης της έκθεσης είχε η δασκάλα του 1ου Δημοτικού Μαγούλας κ. Καλαμιώτη και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου, οι οποίοι διάβασαν αποσπάσματα από τη ζωή και τη δράση ηρώων όπως ο Βασίλης Λάσκος, ο Αλέξανδρος Κοντούλης, ο Λεωνίδας Στάμου, μνημόνευσαν τα ονόματα των ανθρώπων που έπεσαν στην Αλβανία και κατά τη διάρκεια της κατοχής, ανθρώπων από την Ελευσίνα και τη Μαγούλα.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Μενέλαος Μίχας, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο επικεφαλής του Συνδυασμού Ελευσίνα Πρώτη Πόλη Βασίλης Τόλης, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Ενότητα Δημιουργία" Γιώργος Κοντούλης και ο λαογράφος Χρήστος Στάμου.

Η έκθεση θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 29 Οκτωβρίου για όποιον θα ήθελε να θαυμάσει το εξαίρετο υλικό, να θυμηθεί γνωστά πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα