Στην κόντρα Ισπανία-Αργεντινή για τα πετρέλαια

Το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες φαίνεται ότι εισάγει σε νέα τροχιά τις σχέσεις της Αργεντινής με την πάλαι ποτέ μητρόπολή της, την Ισπανία. Προ μερικών ετών η απόφαση εθνικοποίησης των ελεγχόμενων από την Ισπανία Αργεντινών Αερογραμμών είχε προκαλέσει τους πρώτους τριγμούς στις σχέσεις των δύο κρατών, αλλά η απόφαση απαλλοτρίωσης μέρους της πετρελαϊκής εταιρείας YPF αλλάζει εντελώς τους όρους του παιχνιδιού.

Η YPF ελεγχόταν κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, αλλά στο εξής το

κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51%. «Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρείας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% θα κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, ενώ η Κριστίνα Φερνάντες χαρακτήρισε την ενέργεια «ζωτικό πόρο».

Από την πλευρά της η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η κίνηση αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας», καλώντας σε διάλογο για την επίλυση της διαφοράς. Η εταιρεία Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF, που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλο το μήκος και πλάτος της επικράτειας της Αργεντινής, με 13.500 εργαζομένους.

Παρά τις εκκλήσεις της Ισπανίας, το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές των τίτλων της YPF. Η Ισπανία κατήγγειλε την «εχθρική» κίνηση της Αργεντινής και είπε ότι θα λάβει τα δέοντα «σαφή και ισχυρά μέτρα».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα