Στο απόσπασμα οι δήμοι της χώρας

Του Στράτου Ιωακείμ

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (17-18 Νοεμβρίου) δεν ήταν σαν όλα τα άλλα. Το Εθνικό Τυπογραφείο έμεινε ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκειά του. Την ίδια ώρα, διεξάγονταν μαραθώνιες συσκέψεις στο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να περνά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τη δικαιολογία ότι θα πρέπει να είναι «πανέτοιμη» στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου. Δημοσιεύτηκε, λοιπόν, στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Κυριακή 18 Νοεμβρίου η ΠΝΠ, σύμφωνα με την οποία το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ αποτελεί παρελθόν, ενώ ο πλήρης  έλεγχος

των οικονομικών περνά στο υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπει μετατάξεις εργαζομένων, αύξηση των τελών, νέο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία και διευρυμένο πρόγραμμα λιτότητας στους δήμους. 

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα όσα προβλέπει το «Μνημόνιο 3» για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει οδηγήσει στα «κάγκελα» τους Περιφερειάρχες, τους δημάρχους και φυσικά τους εργαζόμενους, που έχουν «κηρύξει πόλεμο» στην εφαρμοζόμενη πολιτική, με πολυήμερες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν καταλήψεις, απεργίες και πορείες διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης και την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Δημάρχων στη Θεσσαλονίκη στις 15 Νοεμβρίου.  

Τι προβλέπουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου 

Η «θηλιά» ολοένα και σφίγγει για τους ΟΤΑ, καθώς στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργείται το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους και των νομικών τους προσώπων, που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Μέσω του Παρατηρητηρίου ζητείται η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, καθώς και απολογισμών και η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Το Παρατηρητήριο συγκροτείται με Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται από έναν Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως Πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δικαστικών Λειτουργών, τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, τον αρμόδιο Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκειμένου για δήμους, ή έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου για περιφέρειες, έναν εμπειρογνώμονα εγνωσμένου κύρους, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή Θησαυροφυλακίου του Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σύμφωνη γνώμη του οποίου απαιτείται για την έκδοση απόφασης από το Παρατηρητήριο.

Το Παρατηρητήριο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της εν γένει πορείας των οικονομικών και της επιχειρησιακής δράσης των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, όπως αποτυπώνονται στο «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» (ΟΠΔ). Το ΟΠΔ συνοψίζει το πενταετές επιχειρησιακό

Keywords
Τυχαία Θέματα