Στο δρόμο προς το Γολγοθά των εκλογών

-Κόμματα και υποψήφιοι ετοιμάζονται για τη «σταύρωσή» τους

-Κλείδωσε η 6η Μαΐου

-Δεν μπορούν να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

-Ο απόηχος της αυτοκτονίας του 77χρονου

-Νέες πιέσεις από το εξωτερικό

Μόνο η τυπική προκήρυξη των εκλογών απομένει πια. Εκτός απροόπτου, το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης η Βουλή ολοκληρώνει το νομοθετικό έργο της και το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να προσδιοριστεί η 6η Μαΐου ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Οι κομματικές ηγεσίες έχουν ήδη ενημερωθεί ανεπισήμως, στο ΠΑΣΟΚ όλες οι συσκέψεις γίνονται με αυτόν τον προσανατολισμό και από τη Ν.Δ. ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση σε περίπτωση οποιασδήποτε παράτασης.

Δεδομένου ότι ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα, η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά θα αρχίσει μετά το Πάσχα. Και εφόσον τα χρονοδιαγράμματα δεν αλλάξουν, η διάρκειά της δεν θα ξεπεράσει στην πραγματικότητα τις είκοσι ημέρες. Μέσα σε αυτές τα κόμματα και ιδιαίτερα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα για την αύξηση της συσπείρωσής τους ή τουλάχιστον να αποτρέψουν την περαιτέρω αποσυσπείρωση.

Η Μεγάλη Εβδομάδα θα αποτελέσει πάντως και το πρώτο προεκλογικό crash test των υποψηφίων όλων των πτερύγων. Η εικόνα που επικρατεί βεβαίως για τους πολιτικούς είναι γνωστή και καταγεγραμμένη εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών. Επομένως, οι βουλευτές και οι άλλοι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν το δίλημμα της μετάβασης ή μη στις περιφέρειές τους τις ημέρες αυτές και του τρόπου με τον οποίο θα διαχειριστούν τις επαφές με τους ψηφοφόρους τους εν μέσω πασχαλινής περιόδου. Θα ανεβούν με άλλα λόγια αυτές τις ημέρες τον δικό τους προεκλογικό «Γολγοθά», την ώρα που βεβαίως σχεδόν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία σταυρώνεται εδώ και πολύ καιρό, χωρίς μάλιστα να φαίνεται και πολύ κοντινή η προοπτική της «Ανάστασης». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κόμματα και υποψήφιοι δεν σχεδιάζουν «ανοικτές» προεκλογικές συγκεντρώσεις και κινούνται με εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, ακόμη και μέσω τηλεφωνικών επαφών ή χρήσης του διαδικτύου.

Αμηχανία

Όλα αυτά περιγράφουν φυσικά και την αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει το πολιτικό προσωπικό, ενώ μάλιστα όλες οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να αποκλείουν την πιθανότητα αυτοδυναμίας και παραπέμπουν σε μια πολυκομματική Βουλή. Η αποκάλυψη της «Αττικής Περιφέρειας» την περασμένη εβδομάδα μάλιστα για την εδική μελέτη που έχουν τα κομματικά επιτελεία και στην οποία επισημαίνεται πως, παρά τις όποιες αναγωγές και συσπειρώσεις γίνουν ενόψει των εκλογών, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην μπορέσουν να ξεπεράσουν τελικά το 50% την ημέρα των εκλογών, τροφοδότησε την ειδησεογραφία και τις πολιτικές διεργασίες όλες αυτές τις ημέρες. Και τώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι, αντί να συσπειρ

Keywords
Τυχαία Θέματα