Στο «πόδι» όλη η Χαλκιδική

«Στο πόδι» βρίσκονται οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, καθώς καταγγέλλουν ότι περίπου στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 10 Απριλίου, αστυνομικοί, αφού έσπασαν πρώτα τις πόρτες δυο σπιτιών συνέλαβαν, μπροστά στα μάτια των συζύγων και των παιδιών τους, δυο άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής τον περασμένο Φεβρουάριο.

Άμεση ήταν η αντίδραση των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής. Οι καμπάνες του χωριού άρχισαν να χτυπούν και οι κάτοικοι

συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ κινήθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα Ιερισσού, στο οποίο την ώρα εκείνη δεν υπήρχε προσωπικό και προκάλεσαν φθορές.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως μετά τις φθορές που προκλήθηκαν αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του Α.Τ. Ιερισσού.

Αρνείται τις καταγγελίες η Ελληνική Αστυνομία

Η ΕΛΑΣ από την άλλη δίνει τη δική της εκδοχή στο συμβάν, αναφέροντας ότι «τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη στην Ιερισσό Χαλκιδικής μετά την εκτέλεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δυο ενταλμάτων σύλληψης, για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές Χαλκιδικής, κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας επιτέθηκαν και προκάλεσαν φθορές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».

Αξιωματικοί της αστυνομίας διευκρίνιζαν ότι η επιχείρηση στην Ιερισσό τα ξημερώματα έγινε παρουσία δικαστικών λειτουργών.

Ν. Δένδιας: Aν εκτελούνταν τα εντάλματα το απόγευμα θα γινόταν μακελειό…

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί», διεμήνυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι αν οποιαδήποτε κοινότητα νομίζει ότι θα μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και θα εφαρμόσει το δικό της δίκαιο δεν πρόκειται να περάσει.

Ανέφερε ακόμη ότι ορθώς επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης τα ξημερώματα, καθώς, όπως είπε, κρίθηκε ότι αν εκτελούνταν χθες το απόγευμα θα γινόταν μακελειό.

«Κρίθηκε ότι το σωστό ήταν να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρομο-σόου η επέμβαση στην Ιερισσό

Για επίδειξη αυταρχισμού κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την έφοδο της αστυνομίας στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων».

Αναλυτική η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σήμερα τα ξημερώματα η Ελληνική Αστυνομία επιδόθηκε σε επίδειξη αυταρχισμού στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Οι αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σπάσιμο των πορτών και οι συλλήψεις πολιτών μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, φέρνουν στο νου σκηνές από παλιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Είναι προφανές, ότι αυτό το τρομο-σόου δεν έχει καμία διωκτική σκοπιμότητα: οι συλληφθέντες είναι πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία, έχουν μόνιμη και σταθερή κατοικία, και, το κυριότερο, έχουν προσέλθει αρκετές φορές στο παρελθόν για κατάθεση.

Ο πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων. Μια πολιτική που αψηφά την τοπική κοινωνία και οδηγεί σε τεράστιες περιβαλλοντικές βλάβες δεν μπορεί να επιβληθεί παρά με την κρατική βία.

Η κυβερνητική υποταγή στα συμφέροντα της διαπλοκής οδηγεί στον αυταρχικό κατήφορο και την έκρηξη της βίας. Πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να φύγουν για να σταματήσει η καταστροφή της κοινωνίας.

Εκτός ελέγχου εκ νέου η κατάσταση

Όσο περνούσε η μέρα, τόσο μεγαλύτερη γινόταν η ένταση χωρίς ωστόσο να υπάρξουν βιαιότητες.

Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η ανάκριση των συλληφθέντων για την εμπρηστική επίθεση στη Χαλκιδική. Λόγους ασφαλείας επικαλέστηκαν οι διωκτικές αρχές και αναφέρουν ότι οι δύο συλληφθέντες στην Ιερισσό δεν θα μεταφερθούν στα δικαστήρια Πολυγύρου. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης καθώς και οι δικηγόροι.

Κάτοικοι της Χαλκιδικής καθώς και αλληλέγγυοι που είχαν καλέσει σε διαμαρτυρία συμπαράστασης στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη) συγκεντρώθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο στην Μοναστηριού. Επίσης, αποφασίστηκε ότι όλοι οι κάτοικοι από τον Πολύγυρο θα πάνε στα Αστυνομικό Μέγαρο Μοναστηρίου Θεσσαλονίκης. Όλα τα σχολεία στην Ιερισσό, παρέμειναν κλειστά.

Παράπλευρες απώλειες

Τα νέα γεγονότα στην Χαλκιδική οδήγησαν σε παραίτηση την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Ιερισσού, Ζωής Γατά, που είχε εκλογή με την παράταξη Πάχτα.

Φωτό: http://antigoldgreece.wordpress.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα