«Στο τραπέζι» φορολογικό-ομόλογα ενόψει Eurogroup

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να έχει οριστικοποιήσει δύο μέτωπα, αυτά του φορολογικού και της επαναγοράς ομολόγων.

Για το φορολογικό, σήμερα (Δευτέρα) αναμένεται να δώσει το «ΟΚ» η τρόικα, ώστε να κατατεθεί μια ημέρα μετά στη βουλή για ψήφιση. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μέχρι

τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά», σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης για συμπληρωματικές προσφορές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο στόχος των 30 δισ. ευρώ δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, καθώς υπάρχει ένα κενό περίπου 3 - 4 δισ. ευρώ.

Εφόσον κλείσουν τα δύο αυτά κεφάλαια, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, το Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη θα δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.

Στους επόμενους μήνες η χώρα θα λάβει σε τρεις μικρότερες δόσεις ακόμη 9,3 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, σε δόσεις που είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα