Στον «αέρα» η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Η θέση του οικοπέδου, η έκταση, η χρήση, καθώς και άλλοι παράγοντες θα καθορίζουν τον βασικό συντελεστή φορολογίας για τα αγροτεμάχια, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αν τελικά ο σχεδιασμός του Υπ.Οικ. γίνει νόμος του κράτους, θα υπάρξει σημαντική αύξηση της φορολόγησης για όσους έχουν μικρής και μεσαίας αξίας γη, περιορισμένη ελάφρυνση σε όσους έχουν μόνο κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, μεγαλύτερη ελάφρυνση σε όσους έχουν κτίσματα σε ακριβές περιοχές και πολύ μεγάλη μείωση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 800.000

έως 900.000 ευρώ. Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, αφού γίνουν κάποιες διορθώσεις, καθώς ως έχει δύσκολα θα περάσει από την Βουλή. Προϋπόθεση είναι να εγκριθεί πρώτα από την τρόικα.

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύει το 2014 θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, που εισπράττεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ, καθώς και τον ΦΑΠ. Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η συνολική βεβαίωση του νέου φόρου να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ και η εισπράξιμότητά του να προσεγγίσει τα 2,9 δισ. ευρώ. Τα νούμερα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ το έχει υποσχεθεί στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών ως εισπρακτικό αποτέλεσμα του νέου φόρου, προκειμένου να συναινέσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στην αντικατάσταση από το 2014 του χαρατσιού και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Συντελεστές φορολόγησης των αγροτεμαχίων

Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ο ενιαίος φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας, που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1,5 ευρώ το στρέμμα) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

- Αναλόγως της θέσης προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Ελάχιστη ΑΒΑ (ευρώ/μ2) / Συντελεστής Θέσης (ΣΘ)

0,1 - 0,49 1

0,5 - 0,99 1,2

1 - 1,99 1,5

2 - 2,99 1,8

3 - 4,99 2

5 - 6,99 2,5

7 - 9,99 2,8

10 - 14,99 3,0

15 - 19,99 3,2

20 + 3,5

Στο προσχέδιο νόμου που παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα έγινε νέα τροποποίηση, με βάση την οποία θα πληρώνουν προσαύξηση 20% όσα ακίνητα έχουν «πρόσβαση» σε δρόμο. Στην ουσία, τα «τυφλά» οικόπεδα θα γλιτώνουν την προσαύξηση, αλλά για όλους τους άλλους, πρακτικά, ο φόρος ξεκινά να υπολογίζεται με βάση το 1,8 ευρώ ανά στρέμμα.

Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ)

Είδος Χρήσης Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ)

Δασική έκταση 0,5

Βοσκότοπος 0,7

Μονοετής Καλλιέργεια 1,0

Μεταλλείο - Λατομείο 1,2

Υπαίθρια Έκθεση 1,5

Ελαιοκαλλιέργεια 2,0

Δενδροκαλλιέργειες 2,5

Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ)

Απόσταση από τη θάλασσα (μέτρα) / Συντελεστή Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ)

≤100 3

>100 και ≤200 2

>200 και ≤500 1,5

>500 και ≤800 1,2

>800 1

Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ)

Μέγεθος Γηπέδου (μ2) / Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ)

< 130.000 1

≥130.000 και ≤500.000 0,6

>500.000 0,4

Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί.

- Αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2.

- Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 μ2, ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πριν την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος.

Έτσι ο ενιαίος φόρος για τα αγροτεμάχια του κάθε φορολογούμενου προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Ειδικά για γήπεδα, τα οποία είναι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών ή είναι λωρίδες γης, στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές, ή εδαφοτεμάχια έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο φόρος προκύπτει ως το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου και του βασικού συντελεστή φορολογίας.

Ελαφρύνσεις σε οικονομικά ασθενέστερους

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ιδιαίτερα αν αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με το εισόδημά τους. Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα τα οποία αδυνατούν, λόγω των συνθηκών, να αντεπεξέλθουν στη φορολογική τους υποχρέωση, θα μπορούν να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου:

- Ο Ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΑ) επιβάλλεται επί των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Έτσι πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.

- Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με τον φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

-Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτήρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση. Να σημειώσουμε πως τον ενιαίο φόρο θα πληρώνουν και οι αγρότες, εκτός από μεγαλοκτηματίες με πάνω από 130 στρέμματα, για τους οποίους προβλέπονται εκπτώσεις έως 50%.

Απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το ΤΑΙΠΕΔ

και την ΕΤΑΔ, με την εξαίρεση των ανωνύμων εταιρειών,

β) Τα ακίνητα στα οποία είναι εγκατεστημένες οι πρεσβείες και τα προξενεία αυτών,

καθώς και οι πρεσβευτές, πρόξενοι και λοιποί διπλωματικοί αντιπρόσωποι και πράκτορες

άλλων κρατών, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

γ) Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση του σκοπού

τους από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού 8ικαίου μη

κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

δ) Τα ακίνητα που έχουν δεσμευθεί για οποιοδήποτε λόγο από το δημόσιο και ειδικότερα

τα επιταγμένα από τον στρατό ακίνητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4442/1929 (Α’

339), καθώς και τα δεσμευμένα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

ε) Τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από φορείς της Γενικής

Κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται ετησίως,

επιστρέφεται δε, εφόσον η απαλλοτρίωση έχει ολοκληρωθεί εντός διαστήματος πέντε

ετών.

Προσωρινές απαλλαγές από τον φόρο δύνανται να χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, σε

περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του. Προκειμένου για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, δύναται να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου. Η αναστολή χορηγείται σε ετήσια βάση και δύναται να ανανεώνεται μέχρι τρεις φορές εντός δέκα ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής.

Παραδείγματα:

Εκτάσεις με κτίσματα
-Για 5 στρέμματα με ελιές και σπίτι 170 τ.μ. 13ετίας στην Παιανία, ο φόρος θα είναι 302,40 για τη γη και 704,78 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 1007,18 ευρώ. Υπολογίζοντας με τον υπάρχοντα τρόπο φορολόγησης ο ίδιος ιδιοκτήτης πλήρωνε για το ίδιο ακίνητο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ περίπου 850 ευρώ, άρα προκύπτει αύξηση της φορολόγησής του.
-Για 30 στρέμματα στην Καλαμάτα με σπίτι 160 τ.μ. 30ετίας, ο φόρος είναι 252 ευρώ για το οικόπεδο και 582,40 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 834,40 ευρώ.
- Στη Μύκονο για βοσκότοπο 7 στρέμματα δίπλα στη θάλασσα, με σπίτι 6ετίας 200 τ.μ., ο φόρος είναι 53 ευρώ για το οικόπεδο και για το ακίνητο 1092 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1145 ευρώ.
-Για βοσκότοπο 4 στρέμματα στη Σίφνο, σε απόσταση 500-800 μέτρα από τη θάλασσα, με κατοικία 100 τ.μ., ο φόρος θα είναι 9.07 ευρώ και δεν οφείλεται φόρος για το σπίτι επειδή είναι α΄ κατοικία κάτω από 150 τμ.


Εκτάσεις χωρίς κτίσμα
- Για παραθαλάσσια έκταση 1 στρέμμα στη Νέα Μάκρη Αττικής, ο φόρος θα είναι 25,92 ευρώ,
-Για 20 στρέμματα με πορτοκάλια στο δήμο Αράχθου στην Άρτα, χωρίς κτίσμα, ο φόρος θα είναι 90 ευρώ το χρόνο.
-Για χωράφι 25 στρέμματα στην Ελασσόνα ο φόρος θα είναι 37,50 ευρώ.
- Για 40 στρέμματα δασική έκταση στα Βαρδούσια Φωκίδας ο φόρος θα είναι 36 ευρώ.
- Αγρότης με 50 στρέμματα βαμβάκι ή σιτηρά στην Καρδίτσα θα πληρώσει το 2014 ενιαίο φόρο για τα αγροτεμάχια 108 ευρώ.
- Για 15 στρέμματα πορτοκαλιές στην Επίδαυρο Αργολίδας ο ενιαίος φόρος θα φτάσει στα 101,25 ευρώ.

Ελάφρυνση στις μεγάλες περιουσίες

Η κατάργηση του ΦΑΠ με την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων επιφέρει πολύ μεγάλη μείωση της φορολόγησης για όσους έχουν ακίνητα πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Αυτό γίνεται επειδή ο σημερινός ΦΑΠ έχει προοδευτικότητα, δηλαδή όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου, τόσο αυξάνεται και ο φορολογικός συντελεστής. Με το νέο σύστημα η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου δεν αθροίζεται, αλλά κάθε ακίνητο έχει τον δικό του φόρο.

Οι μεγάλοι χαμένοι του μέτρου είναι όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς ενώ απαλλάσσονται από το χαράτσι, το 2014 θα πληρώνουν ενιαίο φόρο ακινήτων για τα κτίσματα αυτά.

Στον «αέρα» ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στους σχεδιασμούς της, σχετικά με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, βλέπουν σθεναρές αντιστάσεις από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες στις αυξήσεις που προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Έτσι, επεστράφη στο υπουργείο Οικονομικών για διορθώσεις το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προκειμένου να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα αγροτεμάχια.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα