Στον αστερισμό της «χρεοκοπίας»…

-Η μείωση του χρέους και το πιστωτικό γεγονός

-Στο πιο δύσκολο σημείο της η κυβέρνηση

-Πρόσθετοι κίνδυνοι από τις φυγόκεντρες τάσεις στα τρία κόμματα

Τον δυσκολότερο κάβο της καλείται να περάσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, η σταθερότητα και η συνοχή της οποίας δοκιμάζεται για άλλη μια φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Το PSI, η νέα δανειακή σύμβαση,

η στήριξη κρίσιμων νομοσχεδίων και μέτρων όπως το φορολογικό, η σύμπνοια των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη Βουλή και η ελαχιστοποίηση των τριβών μεταξύ των υπουργών αποτελούν, κατά σειρά, την καυτή ατζέντα, που έθεσε ο κ. Παπαδήμος στους πολιτικούς αρχηγούς, κρούοντας πάλι τον κώδωνα του κινδύνου.

Η φραστική στήριξη προς την κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα πράγματα είναι αναγκαία μεν, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να αποτραπεί η μετατροπή των προβλημάτων σε κρίση, που θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε επιτάχυνση των εξελίξεων. Τα τρία κόμματα βρίσκονται στο σημείο που, λιγότερο ή περισσότερο το καθένα, πρέπει να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά της στάσης, που θα τηρήσουν εμπράκτως τις προσεχείς, πολύ κρίσιμες, εβδομάδες. Η στάση αυτή δεν αφορά μάλιστα μόνο τις ηγεσίες, αλλά και τους βουλευτές, ίσως πολύ περισσότερο αυτούς. Ήδη οι «οριζόντιοι» προβληματισμοί εντείνονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Εκτός από τις δημόσιες δηλώσεις τους, βουλευτές και των δύο κομμάτων εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο -ανάλογα και με την τροπή που θα πάρουν οι συζητήσεις με την τρόικα και τους άλλους δανειστές τις επόμενες ημέρες- να μην πειθαρχήσουν στις αποφάσεις, που θα τεθούν προς έγκριση στη Βουλή.

Οργιάζει το παρασκήνιο

Μπορεί αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο μιας «ανεξέλεγκτης» κατάστασης να μην δείχνει τόσο έντονο, αλλά οι διεργασίες είναι πολύ ισχυρές. Στο ΠΑΣΟΚ κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλοί βουλευτές, που εν όψει εκλογών τον Απρίλιο και της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας, γνωρίζουν ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες επανεκλογής, καθώς όλα δείχνουν ότι η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Δεν αποκλείουν επομένως μια «ηρωική έξοδο», έστω και την τελευταία στιγμή. Το σενάριο να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης, που έχει προταθεί από αρκετές πλευρές, θα μπορούσε να προσφέρει μια διέξοδο, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πολύ πιθανό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και στη Ν.Δ. βουλευτές που διαπιστώνοντας τις έντονες αντιδράσεις της εκλογικής βάσης τους δεν θέλουν να ταυτίζονται πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές και γι’ αυτό παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτό δεν φαίνεται μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου στελέχη των δύο κομμάτων συγκρούονται, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν στηρίζουν την ίδια κυβέρνηση, αλλά και στη Βουλή, όπου συχνά η σύγχυση από τους καβγάδες και τις διαφωνίες των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραπέμπουν σε σουρεαλιστική εικόνα. Ακόμη και η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου αυτές τις ημέρες στη Βουλή ανάδειξε το πρό

Keywords
Τυχαία Θέματα