Στους δρόμους οι Βραζιλιάνοι κατά της Ρούσεφ

Στο Σάο Πάολο, καθώς και σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας βγήκαν 1 εκατομμύριο Βραζιλιάνοι, ζητώντας την αποπομπή της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, που επανεξελέγη στα τέλη του 2014.

Οι διαδηλωτές, που υποστηρίζουν ως επί το πλείστον την δεξιά αντιπολίτευση, διαμαρτύρονται για την επιδείνωση της οικονομίας, τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και τα φαινόμενα διαφθοράς με αιχμή το σκάνδαλο στην κρατική επιχείρηση του κλάδου της ενέργειας, της Petroleo

Brasileiro ή Petrobras.

Πάντως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση παραίτησης για την Ρούσεφ, που βρίσκεται μόλις στον 3ο μήνα της δεύτερης τετραετούς θητείας της. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ρούσεφ αποδοκιμάστηκε σε μια δημόσια εμφάνισή της, ενώ ορισμένοι πολίτες χτυπούσαν κατσαρόλες όταν απηύθυνε μια ομιλία που μεταδόθηκε στην τηλεόραση.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές της οικονομίας της Βραζιλίας είναι τόσο δυσμενείς που πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η χώρα θα καταγράψει φέτος ύφεση. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας, ενώ το ρεάλ, το βραζιλιάνικο νόμισμα, έχει χάσει πάνω από 22% της αξίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις έγιναν πάντως σε ήρεμο κλίμα, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια βίας όπως εκείνα που είχαν αμαυρώσει τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είχαν καταγγείλει τις σπατάλες για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2014.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα