Στραμμένα στο Eurogroup όλα τα βλέμματα

Κρίσιμη θεωρείται για την Ελλάδα η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα υπάρξει επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωνε από τις Βρυξέλες ο Σάιμον

Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει αν τελικά η έκθεση της τρόικας παρουσιαστεί αύριο, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο και δη στο γερμανικό, όπως άφησε να διαφανεί με δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία, ενώ αποτελεί δέσμευση της  Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε. Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε ήταν αρνητικός.

«Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη. Εργαζόμαστε με μεγάλη πίεση για αυτό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική», επισήμανε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κ. Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών-μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις «κούρεμα». Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται αύριο στο Eurogroup αποφασισμένη να προχωρήσει σε οριστική λύση για την Ελλάδα.

Πληροφορίες της DW από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η κ. Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου ώστε το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. Εκτιμάται ότι αυτό το ενδεχόμενο θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που αύριο επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.  

Keywords
Τυχαία Θέματα