Στρασβούργο: διαμαρτυρία Κούρδων μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου χίλιοι Κούρδοι σήμερα, έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου συγκεντρώθηκαν κρατώντας φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταγγείλουν τη «σιωπή» του πανευρωπαϊκού οργανισμού για το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.

«Ελευθερία στον Οτσαλάν», «Ένα πολιτικό καθεστώς για το Κουρδιστάν», «Φτάνει πια με την απομόνωση του Οτσαλάν», έγραφαν τα πανό.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης

πρέπει να σταματήσει να σιωπά μπροστά στην απομόνωση του Οτσαλάν στη φυλακή και μπροστά στην καταστολή που ασκείται στην Τουρκία εναντίον του κουρδικού κινήματος», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιντάν Ντογάν, του Κέντρου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφτασαν από πολλές χώρες της Ευρώπης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους 15 Κούρδους που πραγματοποιούν απεργία πείνας από την 1η Μαρτίου στο Στρασβούργο.

Αίτημα των απεργών είναι να σταλούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, για να εξετάσουν εκεί τις συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν, ο οποίος δεν έχει δεχθεί καμιά επίσκεψη εδώ και οκτώ μήνες.

Το συγκεκριμένο αίτημα είχαν ζητήσει ευρωβουλευτές, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ δεν δέχτηκε να παρέμβει στην Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, γιατί όπως τόνισε ο ίδιος, ο συγκεκριμένος θεσμός, πρέπει να εργάζεται χωρίς επιρροές

Εξάλλου ο Γιάγκλαντ, θέλοντας να «μην ενθαρρύνει άλλα πρόσωπα να ξεκινήσουν δράσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία τους και τελικά τη ζωή τους», αρνήθηκε να συναντηθεί με τους απεργούς πείνας.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα