Συγχωνεύσεις και καταργήσεις εξπρές στο δημόσιο

Άμεσα επιδιώκει η κυβέρνηση να προωθήσει τις καταργήσεις ή τις συγχωνεύσεις περίπου 270 φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς οι πιέσεις τις τρόικας αυξάνονται. Σύμφωνα με τα «Νέα» οι πρώτες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ), αφού περάσουν από αξιολόγηση της την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν 4.000 υπάλληλοι, οι οποίοι δεν θα απολυθούν, αλλά θα απασχοληθούν σε

άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της τρόικας, η οποία θεωρεί ότι κάθε μετακίνηση υπαλλήλου από τον ευρύτερο προς τον στενό δημόσιο τομέα θεωρείται νέα πρόσληψη, γεγονός που εάν ισχύσει εκτιμάται πως θα ανατρέψει τη δέσμευση για τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη σε κάθε πέντε αποχωρήσεις εργαζομένων.

Ο κατάλογος των πρώτων 20 φορέων προς κατάργηση βρίσκεται προς μελέτη και θα είναι πιλοτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο οι διαδικασίες για την κατάργηση των φορέων αυτών θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται η ενοποίηση της ΔΕΘ, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, καθώς και διαφόρων μονάδων του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες προστασίας ανηλίκων. Προβλέπεται επίσης να διαμορφωθούν σε ενιαίο φορέα το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων.

Η επόμενη φάση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα και από αυτήν αναμένει το υπουργείο να επέλθει ουσιαστική εξοικονόμηση δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα