Συναγερμός από την αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Ύστερα από μελέτες του περιοδικού «Nature Geoscience» σχετικά με τους δείκτες θερμοκρασίας στην Ανταρκτική, η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως είναι σε εγρήγορση. Οι μελέτες έδειξαν ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής θερμαίνονται δύο φορές γρηγορότερα από το εκτιμώμενο, κάτι που οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.

Αμερικανοί επιστήμονες από το Οχάιο ανέλυσαν τις μετρήσεις της θερμοκρασίας από τον αμερικανικό σταθμό Byrd στην Ανταρκτική και διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία ξεπερνά

το μέσο όρο της περιόδου 1958 – 2010 κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε/και από τον ζεστό αέρα που μεταφέρεται από τους ανέμους από τις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας την περίοδο του θέρους στη δυτική Ανταρκτική είναι πιθανόν να διαταράξει την ισορροπία της επιφάνειας των πάγων, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή της περιοχής στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη», αναφέρεται στην μελέτη.

Το ύψος του στρώματος των πάγων, το οποίο μπορεί να φθάσει τα 4 χιλιόμετρα στην ξηρά και το οποίο επεκτείνεται στη θάλασσα, μειώνεται στην περιοχή αυτή με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ανταρκτικής.

Σημειώνεται ότι η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά κατά τον περασμένο αιώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα