Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους – «Παράθυρο» ευκαιρίας για επανεκκίνηση των διαύλων επικοινωνίας

Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης και του Ταγίπ Ερντογάν έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις. Ειδικά δε το τελευταίο διάστημα είχαν παγώσει εντελώς. Ωστόσο, σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία για ένα πρώτο τετ-α-τετ μετά από ενάμισο χρόνο. H συνάντηση κράτησε μισή ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο μισάωρο που υπήρχε στο πρόγραμμα, και ίσως αυτό να υποδηλώνει τη σημασία της συνάντησης και τα όσα είπαν μετά από καιρό οι δύο ηγέτες. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν

στις 12 και 10 και ολοκληρώθηκαν μία ώρα και πέντε λεπτά μετά και το κλίμα ήταν εξαιρετικό αφήνοντας πίσω όλα όσα είχαν γίνει.

Σύμφωνα με πηγές από το Βίλνιους έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα και τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια. Έπειτα από την καθυστέρηση της μισής ώρας στη συνάντηση των δύο ηγετών αποφασίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Υπενθυμίζεται πως μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα υπήρξε επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών καθώς και ένα άτυπο μορατόριουμ που τηρείται μέχρι σήμερα. Στόχος της σημερινής συνάντησης δεν είναι προφανώς η εξεύρεση λύσεων αλλά η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Θερμό το κλίμα

Οι δυο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για την επανεκλογή των δύο κυβερνήσεων στις πρόσφατες κάλπες. «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει: «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη μιλήσει και ξεκίνησαν μια καλή επαφή». Την ίδια στιγμή ο Ιμπραήμ Καλίν εισήλθε στο χώρο της συνάντησης και έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. «Συγχαρητήρια για τα νέα σου καθήκοντα», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Δένδιας με Yaşar Güler

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε νωρίτερα με τον ομόλογό του, Yaşar Güler. «Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας. Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα