Συνάντηση Βενιζέλου με τον πρόεδρο του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ

Το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Αλί Αχμέτι, πρόεδρο του κόμματος D.U.I., του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.

Η επίσκεψη αυτή του κ. Αχμέτι στην Αθήνα πραγματοποιείται

κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ο ‘Αρταν Γκρούμπι, διευθυντής του γραφείου του κ. Αχμέτι, δήλωσε ότι η επίσκεψη του αρχηγού του DUI στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του κόμματος για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. Πρόσθεσε ότι εκτός από την Αθήνα, ο κ. Αχμέτι θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των κ. κ. Βενιζέλου και Αχμέτι αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της χώρας αυτής.

«Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο μήνα ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αλί Αχμέτι γνωστοποίησε Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπίων την ύπαρξη πρότασης για την ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η σκοπιανή εφημερίδα Utrinski Vesnik (Ουτρίνσκι Βέσνικ) επισήμαινε τότε ότι προφανώς ο αλβανός πολιτικός αναφερόταν στην τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που έπεσε στο τραπέζι.

Στις 9 Απριλίου 2013 είχε πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Νίμιτς και των πρέσβεων Ελλάδας και Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι αντίστοιχα. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ τότε είχε δηλώσει ότι η πρόταση εκείνη για το ζήτημα της ονομασίας «απέδωσε», ενώ δεν είχε αναφερθεί σε περεταίρω λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν.

Στην ουσία, λοιπόν, πλέον υπάρχει ένα βασικό κείμενο, γύρω από το οποίο Ελλάδα και Σκόπια μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διαλόγου, όπως υποστηρίζει ο Αλί Αχμέτι.

Το συγκεκριμένο θέμα ανέλυσε στην ομιλία του τον Ιούλιο στη Σόφια ο αλβανός πολιτικός του DUI, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους».

Keywords
Τυχαία Θέματα