Σύνδεση του Πάρκινσον με βακτήρια του έλκους

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε κατά την 111η συνάντηση της Αμερικανικής εταιρείας Μικροβιολογίας, τα βακτήρια του στομάχου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του έλκους, θα μπορούσαν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Traci Testerman, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, «η λοίμωξη κατά την προχωρημένη μέση ηλικία, με ένα συγκεκριμένο

στέλεχος του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού (Helicobacter pylori), έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία συμπτωμάτων της νόσου του πάρκινσον μετά από 3-5 μήνες. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του πάρκινσον στους ανθρώπους».

Οι γιατροί έχουν επισημάνει μια σχέση ανάμεσα στο έλκος του στομάχου και τη νόσο του Πάρκινσον, ήδη από τη δεκαετία του ‘60, πριν ακόμα γίνει γνωστό ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ήταν η αιτία του έλκους.

Πιο πρόσφατα, ένας αριθμός μελετών βρήκε ότι, άτομα με τη νόσο του πάρκινσον, είχαν περισσότερη πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με το βακτηρίδιο και ότι οι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον, οι οποίοι έλαβαν φαρμακευτική αγωγή και θεραπεύθηκαν από τη λοίμωξη, εμφάνισαν ελαφρά βελτίωση, σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου η οποία συνέχισε να εμφανίζει συμπτώματα.

Μια άλλη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη νήσο Γκουάμ, έδειξε ότι, μερικοί πληθυσμοί της νήσου, οι οποίοι παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση μιας νόσου που είχε χαρακτηριστικά της νόσου του πάρκινσον, έτρωγαν ένα είδος σπόρων που περιείχε μια χημική ουσία, η οποία ήταν σχεδόν ταυτόσημη προς μια χημική ουσία, η οποία παράγεται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Οι ερευνητές προχώρησαν με πειράματα επί ποντικών και, μετά τη μελέτη των αποτελεσμάτων δηλώνουν ότι: «Τα αποτελέσματα μας από τα ποντίκια δείχνουν ένα άμεσο αποτέλεσμα από την λοίμωξη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού για την ανάπτυξη της νόσου του πάρκινσον. Η παρατήρηση ότι, όχι όλα τα στελέχη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού είναι εξίσου ικανά να προκαλέσουν συμπτώματα, θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε παράγοντες του βακτηριδίου και την ανοσολογική απάντηση προς τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του πάρκινσον».

Keywords
Τυχαία Θέματα