Συρία: δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις

Περίπου 40 νεκροί είναι ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων στη Συρία, εκ των οποίων οι 22 ήταν στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από πυρά ανταρτών, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για «κρίσιμη στιγμή» για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη χώρα.

Παρά την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, οι μάχες έγιναν εντονότερες στη Δαμασκό και σε περιοχές στο Αλέπι και την Ιντλέμπ και στοίχισαν τη ζωή σε 22 στρατιώτες και 11

πολίτες. Στη Χάμα, βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο πέντε αμάχων.

Στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης της κρίσης. Ανησυχούμε για τους κινδύνους ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά και για την πιθανότητα επέκτασης των συγκρούσεων στο γειτονικό Λίβανο».

Την ανησυχία της για τις βιαιότητες στο Λίβανο εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον και πρόσθεσε πως παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα.

Ο αναπληρωτής γγ των Ηνωμένων Εθνών Ερβέ Λαντσού δήλωσε πως οι παρατηρητές θα επεκταθούν σύντομα και σε άλλες δέκα πόλεις και επισήμανε την ανάγκη να σταματήσουν τελείως οι βιαιότητες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ζωή έχει σταματήσει σε ορισμένες περιοχές, οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους και έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η αποκομιδή σκουπιδιών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αποστολή του ΟΗΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές για να της επιτραπεί η πρόσβαση σε κρατούμενους στις φυλακές.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα