ΣΥΡΙΖΑ επανίδρυση: Τσακαλώτος και “Ομπρέλα” κατεβάζουν υποψήφιο απέναντι στον Τσίπρα στο Συνέδριο

Αντίπαλο αλλά για επικοινωνιακούς λόγους θα έχει για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Θα τον “κατεβάσει” η Ομπρέλα, η εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να καταγράψει την παρουσία της και να ενισχύσει τον ρόλο της στις εσωκομματικές εξελίξεις. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε πανελλαδική συνδιάσκεψη της τάσης, που

θα γίνει διαδικτυακά. Σήμερα συνεδριάζει το πρωί το Εκτελεστικό Γραφείο και την Παρασκευή ή το Σάββατο η Πολιτική Γραμματεία.

Το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα μικρή σημασία έχει για την Ομπρέλα, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική αξίωση να τον κερδίσει στην εσωκομματική κάλπη. Το σίγουρο είναι πως η ηγεσία θέλει γρήγορες διαδικασίες με διαρκές συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι και εκλογή Προέδρου από τη βάση πριν τη ΔΕΘ ενώ η «Ομπρέλα» επιμένει ότι πρέπει να γίνει Έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να ακολουθήσει η ψηφοφορία των μελών για την ηγεσία.

«Θέλουν να πάει ο Τσίπρας σε ένα συνέδριο με μια ακόμη ήττα στις πλάτες»

Λάδι στη φωτιά έριξε ο Νίκος Παππάς από τους «Προεδρικούς» που δήλωσε πως «μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα βυθιστεί σε εσωστρέφεια για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα πέραν και των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι το σωστό βήμα, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης από την «Ομπρέλα» αντιτείνει πως το 2019 δεν έγινε η συζήτηση που έπρεπε να γίνει. «Θέλουν να πάει ο Τσίπρας σε ένα συνέδριο με τη συντριβή πάνω του» λένε στελέχη των «Προεδρικών» σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της «Ομπρέλας» για ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο καλοκαίρι.

Μάλιστα η κίνηση του Δημήτρη Βίτσα να βάλει στο τραπέζι το σενάριο της διαρχίας, προτείνοντας ουσιαστικά τη σταδιακή αποστρατεία του Αλέξη Τσίπρα με «εξορία» του στη Βουλή και άλλον Πρόεδρο στο κόμμα, προκάλεσε αιχμηρά σχόλια αλλά και προβληματισμό. «Όχι συνέδριο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, νομίζω θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο ή αν θέλετε, θα είναι ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής και πρόσθεσε για τον Αλέξη Τσίπρα: «ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας»

Εξαφανισμένος ο Τσίπρας από την Κουμουνδούρου

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει αποφύγει να πάει στην Κουμουνδούρου, δέχεται πιεστικές εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες για αλλαγές που θα προκαλέσουν σοκ ακόμη και για δημιουργία νέου κόμματος. Το βέβαιο είναι πως θα καταθέσει την πρόταση του για την επανίδρυση του κόμματος αλλά μένει να φανεί πόσο βαθιά θα βάλει το μαχαίρι, αν θα προχωρήσει σε αλλαγή ονόματος ακόμη και συμβόλων. Η «Ομπρέλα» από την πλευρά της οργανώνεται για τη «μάχη» καλώντας τα μέλη της σε διαδικτυακή πανελλαδική συζήτηση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με θέμα τη βαριά ήττα στις εκλογές και τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούσε η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα να δημιουργηθεί ανάχωμα στη ΝΔ με κοινή κάθοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στους δήμους και τις περιφέρειες. Κατά τον κ. Τεμπονέρα, «η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», ζητώντας να δημιουργηθεί «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει».

Όπως εξήγησε ο κ. Τεμπονέρας, «το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία, για να υπογραμμίσει με νόημα πως «όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Παπαδημούλης: Αυτόνομη κάθοδος

Στον αντίποδα, της αυτόνομης καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπεραμύνθηκε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πως «ο στόχος μας -και με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε- είναι να έχουμε ισχυρή καταγραφή στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, να μη βαφτεί και πάλι ο χάρτης μπλε και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Αυτοδιοίκηση». Στην κατεύθυνση αυτή, «ο επόμενος σταθμός, που θα είναι και ένα crash test για μας, θα είναι οι ευρωεκλογές. Ο στόχος είναι μια ισχυρή ανάκαμψη, που θα μας επιτρέψει, σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής – καθώς χάθηκε πια, για δεκαετίες ενδεχομένως, η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας, να διεκδικήσουμε να είμαστε πολύ καλύτεροι, πιο πειστικοί, πιο οργανωμένοι και αποτελεσματικοί, μιλώντας τη γλώσσα του παρόντος και του μέλλοντος, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Προφανώς ο κ. Τεμπονέρας προσπαθεί να προλάβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δυσκολία που θα υπάρξει στην ανεύρεση υποψηφίων κάτι που φάνηκε και από τη «βόμβα» του πρώην διεθνή παίκτη του μπάσκετ Νίκου Παππά που ενώ είχε ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα η στήριξη στην υποψηφιότητα του για τον Δήμο της Αθήνας αποκάλυψε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 ότι το ξανασκέφτεται αν θα κατέβει υποψήφιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τσακαλώτος, “Ομπρέλα”, Τσίπρα, Συνέδριο,syriza, tsakalotos, “obrela”, tsipra, synedrio