Συζήτηση για την πρόταση μομφής: Η επόμενη ημέρα

«Περισσότερο, πολύ περισσότερο ενισχυμένη βγήκε η κυβέρνηση σήμερα. Προχωράμε στην πορεία μας. Εκλογές το 2016»… Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναφορικά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι παραμένουν στην Ελλάδα,

καθώς δεν έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές σε συμφωνία σχετικά με την καταβολή της δόσης.

Πάντως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα έρθει πιθανότατα μετά τα Χριστούγεννα, λόγω και της εκκρεμότητας σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθούν νέες μάχες στην Ολομέλεια, αρχικά στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014 και ακολούθως στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη βία.

Οι πρώτες αντιδράσεις των βουλευτών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εξέφρασε μέσω του ΒΗΜΑ 99,5 την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει. «Στην πολιτική όλα συμβαίνουν, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση. Θέλω να πω επίσης ότι η στάση του 'παρών' από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και τριών ανεξάρτητων βουλευτών είναι μια στάση όχι εγκριτική της κυβέρνησης ή κριτική, αλλά μια ανοχή. Αν αυτοί οι άνθρωποι έβλεπαν έναν κίνδυνο της αποσταθεροποίησης της χώρας, θα το σκέφτονταν διαφορετικά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ομιλία Τσίπρα, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Δεν ήταν καλός, διότι γύρισε και είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σκίσει το Μνημόνιο και αυτό προκάλεσε χειροκρότημα από την πτέρυγα της ΝΔ. Και μετά γυρνάει να πει για να φύγει από το αδιέξοδο ότι θα το σκίσει ο λαός, κάτι που είναι πολύ κακό».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης σχολίασε ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι πλέον οριακή.

Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια σημαντική συζήτηση που όφειλε να γίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας και μια εικόνα αντιπαράθεσης σε μια πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζει χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση.

«Πιστεύω ότι οι εκλογές θα βοηθούσαν τον τόπο για να πάμε σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, εθνικού σκοπού, εθνικής ενότητας. Δεν είναι κακό να πάμε σε μια μεγαλύτερη ζύμωση για να έχουμε καλύτερο μέτωπο και αντιμετώπιση των δανειστών μας που πραγματικά μας έχουν τσακίσει και έρχονται και τα επόμενα μέτρα» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από τη διαδικασία.

«Η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε στο Σύνταγμα, που κάλεσε τον κόσμο σε επανάσταση, και είχαμε την εικόνα μιας χούφτας ανθρώπων, στις 7 το απόγευμα ήταν 300 άτομα και στις 8 ήταν 1.000 με 1.200. Συγκεντρώσαν κόσμο για να μη φαίνεται άδεια η πλατεία. Το κόμμα ΛΑΟΣ έκανε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Ούτε τους απολυμένους της ΕΡΤ δεν μπόρεσαν να μαζέψουν» δήλωσε χαρακτηριστικά», ανέφερε.

«Σίγουρα βγήκε ενισχυμένη η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής. Η μεγάλη πλειοψηφία λέει ότι δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, 'δεν θέλουμε εκλογές'. Το 'παρών' σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης να μην κοροϊδευόμαστε. Μας έκανε ένα δώρο ο Τσίπρας, έβγαλε τη συζήτηση της γκρίνιας των κυβερνητικών βουλευτών για το φόρο ακίνητων, όλα αυτά ξεχάστηκαν, οι βουλευτές επαναβεβαίωσαν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση απεδείχθη το αρραγές της ΝΔ», σχολίασε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σκωπτικά και στις ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: «Στην πλειοψηφία υπήρχε σαρκαστική διάθεση κατά του Τσίπρα, τον χειροκροτούσε και ο Σαμαράς, γελάγαμε κάποια στιγμή από τις ανοησίες που ακούγαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαρροή στον κυβερνητικό συνασπισμό

Μετά την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καταψήφισε με 153 «όχι». Ψήφισαν 294 βουλευτές. Υπερψήφισαν την πρόταση 124 βουλευτές. Παρών ψήφισαν 17. Η πρόταση δυσπιστίας απορρίπτεται.

Υπέρ της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη η οποία διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του προέδρου του Κινήματος.

Θ. Τζάκρη: «Η τρόικα τους επιβάλλει περικοπές μέσω email»

Σε μια δήλωση με νόημα προβαίνει η Θεοδώρα Τζάκρη λίγες ώρες μετά τη διαγραφή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επειδή υπερψήφισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων η κ. Τζάκρη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει περικοπές ύστερα από υπόδειξη μέσω email της τρόικας.

Αναλυτικά η δήλωση Τζάκρη:

«Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας ανικανότητας, από έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο απ’ την κρίση.

»Την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός εξοντώνεται από συνεχείς περικοπές και τους φόρους και η δήθεν ανάπτυξη αναβάλλετε συνεχώς για το μέλλον, το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί επικοινωνιακά τους νέους φόρους και τις νέες περικοπές που τις επιβάλλουν οι δανειστές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

»Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε το θάρρος ούτε το ηθικό κύρος να βγάλει την χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.

»Η επόμενη μέρα πρέπει να χαραχθεί με γνώμονα την αντιμετώπιση του κοινωνικά διαλυτικού φαινομένου της ανεργίας την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την υπεράσπιση των δημοσίων επιχειρήσεων και την ένταξη της σε ένα συνολικό σχέδιο δημοσίων επενδύσεων για την ανάταξη της οικονομίας την διάσωση του κράτους πρόνοιας και βέβαια την επαναφορά της ορθής δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου» .

Keywords
Τυχαία Θέματα