«Τα χειρότερα πέρασαν» λέει (και) ο Προβόπουλος

Μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος προχώρησε σε πολύ θετικές εκτιμήσεις για το μέλλον.

«Τα χειρότερα τελείωσαν και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι πλέον» δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Financial Times

ο κ. Προβόπουλος, για να συμπληρώσει:

«Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αρκεί να σας πω ότι από το 2001 ως το 2009 η Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους έχασε 31%. Αυτό είναι ένα τεράστιο μέγεθος. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα, μπορέσαμε μέχρι σήμερα να ανακτήσουμε το 75% αυτής της απώλειας. Και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής, θα έχουμε ανακτήσει το σύνολο της απωλεσθείσας ανταγωνιστικότητας.

»Οι προοπτικές είναι αρκετά καλές, δεδομένου ότι και η ψυχολογία βελτιώνεται. Μπορώ να σας αναφέρω έναν αριθμό από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι το Grexit δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι έχει βελτιωθεί ο δείκτης εμπιστοσύνης».

»Πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί η συμμετοχή ιδιωτών στον τραπεζικό τομέα σε ποσοστό 10%, δεδομένου ότι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικές και θετικές – οι τράπεζες που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων μέχρι το τέλος Απριλίου, θα μπορέσουν να το καταφέρουν».

»Αυτή τη χρονιά περιμένουμε μια μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 4 -4,5 % και από αυτή την άποψη κάποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι τα πράγματα θα έχουν αρνητική κατεύθυνση. Αλλά, δεδομένου ότι η ψυχολογία έχει βελτιωθεί, πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Τη χρονιά αυτή διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα