Τα δύο γονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του εντέρου

Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να εξηγήσουν γιατί κάποιες οικογένειες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην εκδήλωση καρκίνου του εντέρου. Όπως τονίζουν, βρέθηκαν δύο γονίδια που μεταφέρονται από τον γονέα στο παιδί, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού ενός όγκου.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, ανέλυσε το DNA από 20 άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός τεστ-κριτήριο για

τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Ένας από τους ανθρώπους που πήραν μέρος στη μελέτη, ο Joe Wiegand από το Hampshire, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου όταν αυτός ήταν 28 ετών. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του παχέος εντέρου του έπρεπε να αφαιρεθεί.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ιστορικό του καρκίνου του εντέρου στην οικογένειά μου: είχαν η μητέρα και η αδελφή του μπαμπά μου, όπως και ο ίδιος ο πατέρας μου διαγνώστηκε με καρκίνο στα 43 του χρόνια. Εξάλλου, μερικά ξαδέλφια είχαν καρκίνους του εντέρου και όγκους στον εγκέφαλο. Είναι σαφές ότι κάτι συμβαίνει στην οικογένειά μας».

Οι ερευνητές εξέτασαν το γενετικό κώδικα από 20 άτομα και βρήκαν βλάβες σε δύο γονίδια που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου. Οι βλάβες στα δύο γονίδια είναι σπάνιες, αλλά αν τις κληρονομήσει κάποιος, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου είναι υψηλή.

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα