Τα στοιχήματα της ευρωκάλπης

Από τη Στεφανία Μουρελάτου ([email protected])

Τα στοιχήματα της ευρωκάλπης είναι πολλά και ξεχωριστά για κάθε κόμμα, όμως μετά την απόλυτη “πολιτικοποιήση” των κατά τα άλλα χαλαρών ευρωεκλογών με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα, που προσέδωσε σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το δίλημμα Βενιζέλου οτι δεν θα υπάρχει Κυβέρνηση αν οι πολίτες δεν νομιμοποιήσουν με την

ψήφο τους την “Ελιά”, οι συσχετισμοί αλλάζουν.

Η ΝΔ καλείται πλέον όχι μόνο να αντέξει στην πολεμική της αντιπολίτευσης αλλά και να δείξει οτι διατηρεί τέτοια δυναμική στην κοινωνία, ώστε να είναι σε θέση να ασκήσει την κυβερνητική της πολιτική απρόσκοπτα και πρωτίστως να έχει ατόφιο στα χέρια της το πολιτικό χαρτί του αιφνιδιασμού και της κατεύθυνσης των πολιτικών εξελίξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρίσει τις ευρωεκλογές ως την αρχή του τέλους της Κυβέρνησης και γι'αυτό μάχεται να πρωτεύσει αλλά και να επιτύχει ένα ποσοστό, που θα του δίνει την ευχέρεια να θέσει ζήτημα για την Κυβέρνηση. “Ακόμα και με μια ψήφο μπροστά από τη ΝΔ, για μας θα λογίζεται νίκη. Αν μάλιστα ξεπεράσουμε το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε θα μιλάμε για θρίαμβο” εξηγούν στελέχη της Κουμουνδούρου. Εξάλλου, μόνο με καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να έχει αντίλογο απέναντι στην κριτική που θα δεχθεί αν στις αυτοδιοικητικές δεν τα καταφέρει.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει τον αγώνα της πολιτικής του επιβίωσης. Η δημοσκοπική καθίζηση του χτύπησε καμπανάκι με αποτέλεσμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος να προειδοποιήσει οτι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ “συμπλήρωμα” της δικομματικής και να διαμηνύσει οτι αν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στην “Ελιά” , τότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα νομιμοποιείται να στηρίζει την Κυβέρνηση και συνεπώς με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων στην τωρινή Βουλή, το προσδοκώμενο 151 δύσκολα επιτυγχάνεται. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ανακόψει διαρροές προς τη ΝΔ, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ αλλά και να κάμψει την απροθυμία “πράσινων” ψηφοφόρων να ψηφίσουν Βενιζέλο.
Το ΚΚΕ αναδεικνύεται στις δημοσκοπήσεις ως η πολιτική αυτή δύναμη, που επαναπατρίζει την παραδοσιακή της δύναμη, και κινείται στο παραδοσιακό του 5-6%. Βασικός του αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που στις εθνικές εκλογές του 2012, τράβηξε πολλούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ.

Οι ΑΝΕΛ όπως και η ΔΗΜΑΡ καλούνται να αποδείξουν οτι...ήρθαν για να μείνουν και δεν θα “ξεφουσκώσουν” τα ποσοστά τους. Το Ποτάμι, που δημοσκοπικά είναι στην τρίτη θέση, καλείται να κάνει ....πράξη τις έρευνες και να πάρει τα ποσοστά εκείνα που θα το ορίσουν ως πρωταγωνιστή στην Κεντροαριστερά, όπως εξάλλου ευαγγελίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα