Τέλος τα Θρησκευτικά στη Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο για τα νέα γενικά και τεχνικά Λύκεια μεταξύ των οποίων και διάταξη που αφαιρεί την μια ώρα Θρησκευτικών στην Γ’ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων και την αντικαθιστά με την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής.

«Η αλλαγή έγινε καθώς, στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου εκ παραδρομής είχε προστεθεί η διδασκαλία των Θρησκευτικών στην Γ’ τάξη που έως σήμερα δεν διδασκόταν», εξήγησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ωστόσο, η συγκυρία είναι

ιδανική για να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως αυτή η κίνηση του κ. Αρβανιτόπουλου, ιδιαίτερα όταν αυτή έρχεται μια μόλις εβδομάδα μετά τη θέση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, που ζήτησε την κατάργηση των Θρησκευτικών.

Η τοποθέτησή της μάλιστα είχε προκαλέσει την αντίδραση του υφυπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα που απάντησε πως «το Σύνταγμα ορίζει πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό, τι θέλει, αλλά η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη. Μόνο η διδαχή των θρησκευτικών και της μελέτης των θρησκειών δεν επιτελεί τον σκοπό του άρθρου 16 του Συντάγματος, που μιλά για ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών. Δεν αρκεί μια θρησκειολογική μελέτη, αυτό πιστεύει το υπουργείο Παιδείας. Καλώς λοιπόν συνεχίζεται να διδάσκεται το μάθημα με αυτόν τον τρόπο, με την παράλληλη μελέτη των άλλων θρησκειών, αλλά με ιδιαίτερη βαρύτητα στη δική μας θρησκεία».

Με τη νέα ρύθμιση τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Β' Τάξης των ΕΠΑΛ είναι:

-Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες, Λογοτεχνία 1 ώρα)

-Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες, Γεωμετρία 1 ώρα)

-Θετικές Επιστήμες (Φυσική 1 ώρα, Χημεία 1 ώρα)

-Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα)

-Θρησκευτικά (1 ώρα)

-Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά 1 ώρα)

-Φυσική Αγωγή (1 ώρα)

Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ’ Τάξης των ΕΠΑΛ είναι:

-Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες, Λογοτεχνία 1 ώρα)

-Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες, Γεωμετρία 1 ώρα)

-Θετικές Επιστήμες (Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα)

-Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα)

-Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά 1 ώρα)

-Φυσική Αγωγή (1 ώρα)

Keywords
Τυχαία Θέματα