Τέλος της εποχής του χαρτιού για τη Britannica

Για 244 χρόνια, από το 1768 όταν πρωτοκυκλοφόρησε στο Εδιμβούργο, υπήρξε το σημείο αναφοράς στον χώρο της εγκυκλοπαιδικής γνώσης. Η έντυπη έκδοση της Britannica αποτελούσε μέχρι σήμερα εκδοτικό μνημείο εγκυρότητας και καλαισθησίας. Η εποχή αυτή όμως τέλειωσε, όπως τελειώνει σιγά-σιγά γενικότερα και η εποχή του χαρτιού για την ανθρώπινη γραφή. Καινοτόμος και εδώ η Britannica καταργεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της εταιρείας Encyclopaedia Britannica Inc., την έντυπη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, η οποία στο εξής θα υπάρχει στο διαδίκτυο,

ενώ θα συνεχιστεί η σχολική της έκδοση.

«Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει θλίψη και νοσταλγία σε ορισμένους, όμως τώρα διαθέτουμε ένα καλύτερο εργαλείο. Η ηλεκτρονική διεύθυνση ανανεώνεται συνεχώς, είναι πληρέστερη και υπάρχουν και τα πολυμέσα», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Χόρχε Καούς, που εδρεύει στο Σικάγο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία έντυπη έκδοση είναι αυτή του 2010, με 32 τόμους που ζυγίζουν περισσότερα από 58 κιλά. Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν 4.000 ειδικοί. Η ετήσια συνδρομή της ηλεκτρονικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας είναι περίπου 70 δολάρια, ενώ η αγορά των 32 τόμων φτάνει τα 1.400. Η εταιρεία πρόσφατα έθεσε στην κυκλοφορία σειρά εφαρμογών που κοστίζουν από 1,99 ως 4,99 δολάρια το μήνα.

Η σχέση της Britannica πάντως με τους υπολογιστές χρονολογείται από την δεκαετία του '70, ενώ το 1981 εκδόθηκε η πρώτη ηλεκτρονική της μορφή για τους συνδρομητές της LexisNexis. Στο ίντερνετ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1994. «Η έντυπη έκδοση έγινε όλο και πιο δύσκολη και δεν αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη βάση δεδομένων μας και στα άρθρα μας», τόνισε ο Καούς.

«Η Britannica ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις της τεχνολογίας, ίσως πριν από 20 χρόνια, και προσαρμοζόμαστε σε αυτές, αν και μερικές φορές ήταν πολύ δύσκολο», υπογράμμισε, για να καταλήξει λέγοντας πως λόγω της φήμης και της ποιότητάς της, η Britannica δεν επηρεάστηκε από την δωρεάν online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα