Τέλος της μεταπολίτευσης και για τα επιδόματα μαϊμού

-Το… θαύμα με την τυφλό που είχε δίπλωμα οδήγησης και άλλα ευτράπελα

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου

Στοιχεία-σοκ έρχονται στην επιφάνεια με την περάτωση της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία πάνω από 36.000 άνθρωποι έπαιρναν παροχές από συντάξεις και επιδόματα ασθένειας και πρόνοιας, που δεν τις δικαιούνταν.

Από την απογραφή που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας προέκυψε πως ένας στους έξι δικαιούχους προνοιακού επιδόματος λήστευε εν ψυχρώ το ελληνικό δημόσιο, είτε με πολλαπλή εγγραφή, είτε λαμβάνοντας παράνομα επιδόματα δικαιούχων που έχουν πεθάνει, είτε προσποιούμενος αναπηρία ενώ ήταν απόλυτα υγιής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, το 2011 οι δικαιούχοι των επιδομάτων ήταν 240.292, ενώ στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998, με τα μαϊμού επιδόματα να ανέρχονται στις 36.294.

Παρίσταναν τους τυφλούς ενώ… είχαν δίπλωμα οδήγησης

Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, φαίνεται να είχε εξαπλωθεί η «επιδημία» αναπήρων. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη από τους 13.648 εγγεγραμμένους δικαιούχους επιδόματος βαριάς αναπηρίας, δεν απεγράφησαν 1.343, ενώ στη Βοιωτία από τους 1678 δικαιούχους δεν εμφανίστηκαν οι 381.

Όσον αφορά στο επίδομα τυφλότητας, στη Ζάκυνθο από τους 700 τυφλούς, που ήταν εγγεγραμμένοι, εμφανίστηκαν μόνο οι 180, ενώ στην Πιερία από τους 590 δικαιούχους δεν απεγράφησαν οι 320. Στην Πιερία μάλιστα 55 άτομα που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας αποδείχτηκε ότι είχαν δίπλωμα οδήγησης.

Στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 40 περιπτώσεις, όπου οι συγγενείς είχαν αποκρύψει τον θάνατο δικαιούχου, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι το επίδομα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας, η οποία δήλωσε πως ξέχασε να αναφέρει τον θάνατο της μητέρας της, εισπράττοντας έτσι 17.660 ευρώ από το 2006 που εκείνη πέθανε.

Πολλοί ήταν και εκείνοι που έπαιρναν παραπάνω από ένα επίδομα. Λαμβάνοντας εκτός από το επίδομα ενοικίου, επίδομα ειδικών αναγκών, αλλά και επίδομα απόρων ή υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, 742 άτομα είχαν αποδοχές ύψους 1900 ευρώ μηνιαίως.

«Θα αποδοθούν ευθύνες»

«Κάθε κατεργάρης πήγε ήδη στον πάγκο του», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε πως από την 1η Απριλίου όσοι δεν απεγράφησαν δε θα λάβουν τα συγκεκριμένα επιδόματα, ενώ πρόσθεσε πως το Δημόσιο θα διεκδικήσει τα χρήματα από όσους τα εισέπρατταν παράνομα. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί υπαίτιους για την κατάσταση αυτή τις δημοτικές αρχές και τους γιατρούς, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους πιστοποίησαν αναπηρίες που δεν υπάρχουν.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος έκανε λόγο για κακή οργάνωση της πολιτείας, ενώ εκτιμά ότι κατά τον δεύτερο έλεγχο, που ξεκινά τώρα, ο αριθμός των δικαιούχων επιδομάτων θα μειωθεί σημαντικά. «Υπήρχαν πολλές δεκάδες αρχεία, μ

Keywords
Τυχαία Θέματα