Θα βγάζουμε φωτογραφίες διαβατηρίου και ταυτότητας στην αστυνομία!

Σε λίγο καιρό όπως δείχνουν τα πράγματα, θα μπορούμε να πηγαίνουμε σε συγκεκριμένες Αστυνομικές Yπηρεσίες όπου θα βγάζουμε επιτόπου φωτογραφίες, θα πληρώνουμε τα παράβολα κλπ. και σε ελάχιστο χρόνο και σε μια μόνο επίσκεψη θα παραλαμβάνουμε τη (νέα) ταυτότητα και το διαβατήριο.

Όπως γράφει το τελευταίο τεύχος( Νο 203) του PhotoBusiness Weekly εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που έφθασαν στο περιοδικό, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπερισχύει αυτή τη στιγμή η άποψη που θέλει εξυπηρέτηση του πολίτη «one stop shop». Δηλαδή να μπορεί να ολοκληρώνει γρήγορα και απλά, σε ένα σημείο, την

έκδοση διαβατηρίου και (νέας) αστυνομικής ταυτότητας.

Τα επιχειρήματα υπέρ αυτής της άποψης όπως μας ανέφεραν οι πηγές πληροφόρησης είναι πολλά:

• Ασφάλεια

Οι λήψεις θα γίνονται μέσα στο αστυνομικό τμήμα και με τις προδιαγραφές του νόμου αποκλείοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κάθε δυνατότητα παρέμβασης από κακοποιά υποκείμενα.

Δεν πρόκειται μας είπαν για καλλιτεχνικές λήψεις αλλά για μια τυπική – τεχνική

διαδικασία άρα δεν απαιτούνται εξειδικευμένες φωτογραφικές γνώσεις για

όποιον κάνει τις λήψεις...

• Οικονομία

Δεν θα διακινούνται χάρτινες εκτυπώσεις οι οποίες σκανάρονται(!) σήμερα στα scanner της αστυνομίας με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, χρόνο & κυρίως ποιότητα εικόνας. Και φυσικά εξοικονόμηση 6 με 12 ευρώ για τον καταναλωτή όσο δηλ. πληρώνει για τις φωτογραφίες διαβατηρίου σήμερα.

Η φωτογράφιση στο τμήμα θα στοιχίζει μόνον 2 με 3 ευρώ τα οποία θα κατευθύνονται προς το κρατικό ταμείο ενισχύοντας έτσι τα οικονομικά του κράτους (...).

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επικαλούνται τα πετυχημένα παραδείγματα εφαρμογής της παραπάνω συνταγής σε πολλές χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης. Σε Σλοβενία, Κροατία κ.α. έτσι εκδίδονται οι αστυνομικές ταυτότητες και τα διαβατήρια.

Δεν αναφέρουν βέβαια το παράδειγμα της Γαλλίας όπου επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο: Η (τότε) κυβέρνηση Σαρκοζί αναγκάσθηκε ν’ αποσύρει 8.000 συστήματα φωτογράφησης από τα Δημαρχεία που είχαν αναλάβει με την λογική του «one shop stop» την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Και αυτό γιατί συνάντησαν την οργισμένη αντίδραση σύσσωμου του φωτογραφικού κόσμου και την συμπαράσταση των πολιτών.

Αυτή η εξέλιξη, όπως λένε οι επαγγελματίες του χώρου θα είναι ένα ακόμη συντριπτικό πλήγμα στα πενιχρά οικονομικά του ενδέχεται να υποστεί τους επόμενους μήνες το ελληνικό φωτογραφικό κατάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα