Θρίλερ με κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο και επικουρικές

Η αγωνία κορυφώνεται για τη διαπραγμάτευση καθώς παραμένουν οι διαφωνίες κυβέρνησης και δανειστών σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Οι… ατελείωτες χθεσινές συζητήσεις ολοκληρώθηκαν στις τρείς σήμερα τα ξημερώματα ενώ ορίστηκε νέο ραντεβού στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σηκώθηκε από την καρέκλα του… διαπραγματευτή και τη θέση του πήρε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος που συνομίλησε με τους Θεσμούς έως τις τρεις π.μ.

Δεκαπεντάωρες συνομιλίες

Επί δεκαπέντε ολόκληρες ώρες ελληνική κυβέρνηση

και εκπρόσωποι των πιστωτών διαπραγματεύονταν για να καταλήξουν σε συμφωνία σε ότι αφορά στην αύξηση έμμεσων φόρων αλλά και του συντελεστή 23% του ΦΠΑ σε 24%.

Δεν τα βρίσκουν, ωστόσο, στα «κόκκινα» δάνεια και στην «καυτή» πατάτα του Ασφαλιστικού.

Με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε «ένα διάλειμμα ωρών» και ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις αρχίζουν, εκ νέου, στις 10.00. Από τις ίδιες πηγές τονίζεται ότι καλύφθηκε η απόσταση σε αρκετά θέματα «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο» στη χθεσινή δεκαπεντάωρη συνάντηση.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα αφήσουν την Αθήνα το απόγευμα για να μεταβούν στο “Άμστερνταμ. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup υπό την ολλανδική προεδρία και με την παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τις επικουρικές συντάξεις. Το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι οι δανειστές αποδέχονται την αύξηση των εισφορών σε μικρότερο, όμως, επίπεδο από αυτό που περιλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση.

«Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά» επισήμανε ο κ.Κατρούγκαλος και τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές: «Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε αύριο το βράδυ είτε μεθαύριο το πρωί»

Κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης θα έχει νέες επαφές σήμερα με τους πιστωτές προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Καταγράφονται σημαντικές διαφωνίες όχι μόνο στο ύψος των ορίων που θα τεθούν για την προστασία από την πώληση των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αλλά και στη διάρκεια της προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζητούν το καθεστώς προστασίας να τελειώσει στο τέλος του 2016, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει διετή περίοδο προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα