Θύμα απάτης ένας στους δέκα χρήστες του διαδικτύου στην Ε.Ε.

Θύμα ηλεκτρονικής απάτης έχει πέσει το 12% των χρηστών διαδικτύου στην Ε.Ε., σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου.

Τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Μάλμστρομ, αναφέρουν πως το 38% των χρηστών του διαδικτύου ανά τη Ε.Ε. έχουν λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα, με τα οποία τους ζητούσαν με δόλιο τρόπο χρήματα ή προσωπικά δεδομένα, ενώ το 13% αυτών δεν μπόρεσαν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση

σε υπηρεσίες εξαιτίας επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, το ποσοστό κλοπής μοναδικών κωδικών έχει αυξηθεί στην Ε.Ε. κατά 72% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στο στόχαστρο των επιθέσεων (phishing) βρίσκονται κυρίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα τυχερά παιχνίδια.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών της Επιτροπής για το ζήτημα, η Επίτροπος τόνισε πως παρά την άνοδο του διαδικτυακού εγκλήματος σημειώθηκε ταυτόχρονα κάποια πρόοδος στην καταπολέμηση του, χάρη ιδίως στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και άλλων χωρών.

Σε σχετικό σχόλιό του, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για τη στρατηγική για την προστασία του κυβερνοχώρου της Ε.Ε. κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ωστόσο ότι απαιτούνται «ακόμα πιο θαρραλέες δράσεις», καθώς η αύξηση του διαδικτυακού εγκλήματος εμποδίζει την ανάπτυξη των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε έναν τομέα όπου παρά την κρίση, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα